2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mit tegyünk öregedés ellen?

Mivel több bőrtípus létezik, ezért mindenkin másképp jelennek meg az öregedés jelei, és másképpen is kell védekeznünk ellene. Most kiderül, mit kell tenni, hogy sokáig maradjunk fiatalosak.
2009. szeptember 5. szombat 16:49 - Zelenij Linda
A bőrnek huszonkét, a tudomány számára ismert öregedési jele van. Az elsők már a fiatal felnőttkorban megjelennek, és minden tízedik évben újabb három jel jelenik meg.
Normális állapotban a bőrben található kollagén molekulák még könnyedén „elcsúsznak” egymáson, amitől a bőr puha és rugalmas.

Ami a bőr ráncosodásának okait illeti, el kell mondani, hogy a legelterjedtebb teória szerint a szabadgyökök okozzák. Ezt a felfedezést elsőnek egy nebraskai egyetem orvosa tette, még 1950-ben.

Mik is a szabadgyökök?

Kollagén
A kollagén, a bőr kötőszövetének hetven százalékát alkotja. Fiatalkorban még oldott állapotban található meg a szervezetben. Molekulái egymás irányába eltolhatók, vízvisszatartó képességük kiváló, ennek köszönhető a bőrünk rugalmassága. A kor előre haladtával, azonban a kollagén egyre merevebb, oldhatatlanabb lesz, vízmegkötő képessége csökken, ezáltal a bőr rugalmatlanná, ráncossá válik. A kollagént tartalmazó készítmények javítják a bőr vízmegkötő képességét.
A szabadgyökök olyan molekulák vagy molekularészletek, melyek a legkülső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. Ezek pedig nagy intenzitással keresnek párt magunknak, tehát könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel, amelyektől elektronokat rabolhatnak.

A környezetünkben folyamatosan keletkeznek szabadgyökök. A szervezetünket érő fokozott külső szabad-gyök terhelés oka lehet a dohányzás, a drog, gyógyszer és alkoholfogyasztás, az elektroszmog, az UV sugárzás, a légszennyezés, a mérgező vegyszerekkel való érintkezés, de bizonyos mértékig még a fürdőszobai kellékeink is.
A táplálkozásunkra is oda kell figyelni, mert a vörös húsok például, igen sok szabadgyököt termelnek. Ugyanakkor az emésztésifolyamatainkra is befolyással vannak a szervezetünkben jelenlévő szabadgyökök mennyiségére.

Az egyik leggyakoribb szabadgyök az oxigén-szabadgyök, amely oxigén molekula felbomlásával jön létre. Az oxigén eredetileg O2 formában fordul elő, amelyben két oxigén atomhoz, két elektron csatlakozik.

De amikor külső hatásra (például UV sugárzás vagy az emésztési folyamat) ezek szétválnak, akkor mind a két elektron a negatív töltésű oxigén atomhoz kerül és a pozitív töltésű oxigén atom egyedül marad. A szervezetben felszabaduló pozitív töltésű oxigén szabadgyökök megpróbálnak olyan stabil molekulákhoz kapcsolódni, mint a sejtekben található proteinek, zsírok és egyéb genetikai állományok, amelyektől elektront szerezhetnek maguknak. Ez az „elektronrablás” azonban a „kirabolt” sejtek károsodásához vezet.

A legtöbb sérülést a testben található javító enzimek helyre tudják állítani, de azoknál a sejteknél, ahol ez nem sikerül, működési zavarok léphetnek fel. A létfontosságú molekuláink szerkezetének megváltozása testünk biokémiai folyamataiban zavarokat okoz, és számos élettani folyamat irányát megváltoztathatja.

Három bőröregedési típus

Antioxidánsok
Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, szabad gyökökkel szemben. Számos változatuk fellelhető a különböző élelmiszerekben: A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, Cink, Magnézium, Szelén, Karotinoidok, Flavonoidok és az egyéb polifenol vegyületek.
Harminc éves kor után, egyszer csak azt vesszük észre, hogy veszített feszességéből és természetes, egészséges fényéből. Olyan érzésünk is lehet, mintha megvastagodott volna, amitől arcunknak felfújt hatása lehet. Ez a jelenség általában a zsíros vagy kombinált bőrtípusnál jelentkezik.

Oka: Rengeteg minden lehet, például állandó stressz, dohányzás, kialvatlanság stb.
Mit tehetünk: Sajátítsuk el a mimikai masszázst, mert javítja a vérkeringést, és felfrissíti a szöveteket. A technika elsajátításához, érdemes egy jó kozmetikust keresni, de megoldható autodidakta módon is. A látványos eredményhez naponta meg kell ismételni a procedúrát, ráadásul csak pár percet vesz igénybe az egész. Már egy hónap elteltével is észrevehető a javulás.

Krémek közül érdemes olyat választani, aminek sejtmegújító hatása van, azaz gyümölcssavat, retinolt, antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz. Érdemes még odafigyelni az egészséges életmódra, mert ez elősegíti a bőr megújulását.

2.Típus: Pergamen hatású

Az apró felületi ráncok lehetnek alig láthatóak, úgy mintha csak vékony háló lenne a bőrön. Az ilyen típusú öregedés általában a vékony és érzékeny hámrétegű embereknél fordul elő.

Oka: Ha a bőr lassan olyan lesz mint egy fonnyadt alma, akkor annak az, az oka, hogy a bőr nem jut elég nedvességhez, vagy pedig gyorsan kiszárad.

Mit tehetünk: Gondoskodnunk kell bőrünk védelméről. Érdemes bőrünket minél jobban védeni az erős széltől és napsütéstől. Nyáron kiváló erre a célra egy könnyű kendő, és divatos kalap és természetesen napolaj. Otthonunkban pedig gondoskodjunk a levegő megfelelő páratartalmáról párologtató készülékkel.

Érdemes kifejezetten érzékeny és száraz bőrre készült krémeket használni, melyek gondoskodnak a bőr megfelelő nedvességtartalmáról, emellett könnyű struktúrával rendelkeznek és gyorsan felszívódnak a bőrbe.

3.Típus: Vegyes bőr

Előfordul, hogy a bőr elváltozásait nehéz pontosan megállapítani, mert olyan mintha mindegyik jel felfedezhető lenne. Igazából pedig, először az apró felszíni ráncok jelennek meg, majd el is tűnnek, majd a nyomukban mély defektusok maradnak, a bőr pedig elveszíti rugalmasságát.

Oka:Szabadgyökök súlyos károsító hatása.
Mit tehetünk: Az alvás ebben az esetben elengedhetetlen, hogy növeljük a kollagén termelést. Sokat segítenek a bőrradírok, végső esetben pedig a kollagén injekció is hatásos. Illetve a gyümölcssavas, retinolos, ásványi anyagos krémek (kálium, méz, vas) is sokat javíthatnak a bőr állapotán.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását