A hosszú élet titka

Azt már régóta tudjuk, hogy a rendszeres fizikai terhelés jót tesz az egészségnek. Ezt alapul véve amerikai kutatókat el kezdte érdekelni, hogy melyek azok a gyakorlatok, amelyek meghosszabbítják az életet.

Több mint háromezer ember - 70 és 92 év között - egészségét és életvitelét figyelték meg. Kiderült, hogy a rendszeres,2-3 perces torna, nemcsak felfrissít, hanem tíz százalékkal csökkenti a hirtelen halál kockázatát. Ugyanilyen eredményt hoz a 20-30 perces kellemes tempójú séta is.

Hosszú élet titka
Egy ember felmérést csinál, hogy mi a hosszú élet titka.
Meglát egy vénembert.
- Uram, maga hány éves?
- 100.
- Mi a hosszú élet titka?
- Reggel kefír, este kefír.
Lát egy másik embert, aki még öregebbnek tűnik.
- Uram, hány éves?
- 104.
- És, mi a hosszú élet titka?
- Reggel kefír, este kefír.
Lát még egyet, aki még ezeknél is öregebbnek tűnik.
Attól is megkérdi:
- Uram, mondja, mi a hosszú élet titka?
- Reggel vodka, este vodka, délben konyak.
- És maga hány éves?
- 28.
Egy másik kutatás rámutatott arra, hogy a rendszeres, de nem túl megerőltető edzés normalizálja a vérnyomást, valamint 75%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Ezek alapján az idősebb korosztályban lévők számára ajánlott minden nap végezni egy kis tornát, alacsony intenzitású mozgás kombinációkkal, úgy ahogy azt a japánok is szokták.

A fenti kutatást alátámasztva- miszerint a séta és a lassú mozgás jót tesz- a Cambridge-i Egyetem tudósai megállapították, hogy azok akik rendszeresen golfoznak,naponta legalább 5 adag zöldséget, vagy gyümölcsöt fogyasztanak, illetve nem dohányoznak és csak mértékkel fogyasztanak alkoholt, azok átlagban 14 évvel élnek tovább, mint azok akik ezt nem tartják be. Ehhez a következtetéshez háromszázezer önkéntes vizsgálatával jutottak.
De ha valaki nem akar lemondani káros szokásairól, ám mégis rendszeresen golfozik és fogyaszt zöldséget valamint gyümölcsöt, akkor 5 kerek évvel hosszabbíthatja meg az életét.

Egy brit orvosnő, Trisha Mekneir-nem épp tudományosan megalapozott- kísérlete szerint különféle igencsak szokatlan tényezők is befolyásolják, pozitív, vagy épp negatív irányban az életünk hosszát.

Pozitív tényezők
- szép kilátás az ablakból +2 év
- saját háziállat + 2 év
- jó szex +4 év
- házasság +7 év
- optimista életszemlélet +9 év
- vallásosság + 7 év

Negatív tényezők
- rendetlenség a lakásban -1 év
- magas zajszint -1 év
- válás -3 év
- alacsony önértékelés – 4 év
- kialvatlanság – 5 év

Érdekességek
Francia kutatók ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy akik a felmérés előtti öt éven keresztül minden évben megkapták az oltásukat, azoknak 43 százalékkal csökkent hajlamuk a gutaütésre, ellentétben azokkal, akik nem kaptak oltást.

A túlzásba vitt alvás akár 15 százalékkal is megnövelheti a korai halál kockázatát .

Mértékletes alvás, sok szex, egy kis bab és mérhetetlen gazdagság a hosszú élet titka az amerikai Forbes magazin tizenöt pontos listája szerint.

A szenvedélyes csokoládéevőknek több esélyük van a szívroham, a szélütés és az érelmeszesedés elkerülésére is.
De azt se felejtsük el, hogy a nem is számít, ugyanis a nők a statisztikák szerint 10 évvel tovább élnek, mint a férfiak.

Hét tuti tipp a hosszú életért

1. Igyon sok vizet
A víz hígítja a vért, így csökkenti a vérrög képződés esélyét. A vizet ne egyszerre fogyasszuk el, osszuk be egész napra, hogy a vér mindig híg maradjon.

2. Ne igyon szénsavas üdítőket
Lehetőleg kerülje a szénsavas italokat, főleg a cukrozottakat.

3. Ne streszelje
A folytonos szorongás jelentősen növeli a stroke kialakulásának kockázatát. Ha ideges számoljon el tízig, és próbáljon lehiggadni, mert ez segít a szerotonin szint egyensúlyban tartásába.

4. Kerülje a dohányosokat
Az Aucklandi Egyetem szerint a passzív dohányosok 82%-kal nagyobb eséllyel kapnak szélütést, szembe azokkal, akik sosem lélegeznek be dohányfüstöt.

5. Szedjünk multi vitamint
A homocisztein ellen-gutaütésért felelős- a legjobb multi vitaminokkal küzdeni. Ráadásul egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a nők életét, akár 10 évvel is meghosszabbíthatja a rendszeres vitamin szedés.

6. Megfelelő mozgás
Rendszeres edzés, testmozgás csökkenti a vérnyomást, emeli a vér HDL koleszterin- és csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, továbbá csökkenti a vér ragadósságát, viszkozitását.

7. Influenza oltás
Francia kutatók ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy akik a felmérés előtti öt éven keresztül minden évben megkapták az oltásukat, azoknak 43 százalékkal csökkent hajlamuk a gutaütésre, ellentétben azokkal, akik nem kaptak oltást.