2024. május 18. - Erik, Alexandra

Orbán régi-új hazát építene

A döntő ütközeten, "a megmaradásért folytatott küzdelmen már túl vagyunk, de hogy sikerre tudjuk vinni Magyarországot, azokon a küzdelmeken még nem" - mondta Orbán Viktor.
2009. augusztus 27. csütörtök 19:17 - HírExtra
"Egy óriási feladat áll előttünk: szép dolog, hogy fel tudtuk építeni a Polgárok Házát, de a feladat most az lesz, hogy felépítsünk egy másikat, egy 93 ezer négyzetkilométeres épületet, a magyarok régi-új otthonát" - jelentette ki telt ház előtt Orbán Viktor, hozzátéve: a kérdés csak az, lesz-e hozzá elegendő erő és kitartás.

Köszöntő beszédében közölte az is, ha 2002-ben a polgári körök nem jöttek volna létre, akkor a Fidesz ma szervezeti szempontból jelentéktelen, elhanyagolható "politikai pártocska" lenne, de nem az, hanem Közép-Európa legnagyobb politikai mozgalma.

A pártelnök felszólalásában elmondta, a csütörtöki ünnepségre Cseh Tamás temetéséről érkezett, akiről úgy szólt: "ő a mi hősünk volt, igazi hős". Felidézte, Cseh Tamás maga is úgy fogalmazott, "ő a mi katonánk", és vajon - tette fel a kérdést Orbán Viktor - mit jelent, ha a legjobb katonája az embernek meghal. "Szerintem azt jelenti, hogy a döntő ütközeten már túl vagyunk, egyébként a legjobb katona nem mehet el" - fejtette ki.

A pártelnök külön köszönetet mondott Hende Csabának, az Országgyűlés jelenlegi jegyzőjének a polgári körökkel való foglalkozásért, akit ezért - mint fogalmazott - akkor "kibotoztak a pártjából", az MDF-ből.

Orbán Viktor szerint a Polgárok Házának sorsa nem öt éve, hanem 2002-ben dőlt el, amikor létrejöttek a polgári körök, és - megítélése szerint - ha lesz siker a következő hónapokban, márpedig "nekem meggyőződésem, hogy lesz" - mondta -, akkor ennek eredőjét is ekkor kell keresni. 2002-ben ugyanis - folytatta -, egy választási vereség után a jobboldal elég érett volt ahhoz, hogy a párt tábora "ne ugorjon szét".

Orbán Viktor szerint a polgári körök kialakította közhangulatnak köszönhetőek azok a 2002 utáni sikerek, hogy a koronát nem vitték vissza a múzeumba, hogy nem sikerült átkeresztelni, átszervezni a Terror Házát, és a Nemzeti Színház is megmaradt, "még akkor is, ha manapság más szellők fújdogálnak benne". Vereségek is voltak azonban - mutatott rá -, nem sikerült ugyanis megvédeni a Széchenyi-tervet, és "elvesztettük" a családtámogatási rendszert is. Ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: reméli, a családok még kibírják a hátralévő kis időt, "mivel ők nemsokára mennek, mi pedig jövünk".

Megjegyezte, hogy a 2006-os önkormányzati választáson a helyi politikában mandátumot szerző fideszes képviselők 60 százaléka a polgári körökből érkezett.

A Polgárok Házának felépülését támogató, elsősorban kispénzű embereknek köszönetet mondva Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy "amikor felfelé kúszik a zászló, egyre messzebbről is lehet látni." Ezért fontos tudni, ki volt az, aki a zászló felvonásakor is jelen volt - tette hozzá. "Nem fogjuk elfelejteni az önök áldozatvállalását" - szólt hallgatóságához a pártelnök, aki a szokásos "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" köszöntéssel zárta szavait.

A Polgárok Háza öt évvel ezelőtt, 2004-ben nyitotta meg kapuit a fővárosi, VIII. kerületi Visi Imre utcában, ahol egy régi lakóházat újítottak fel adományokból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását