2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Milyen lépések tehetők szlovákiával szemben?

Vizsgálja a magyar fél, milyen lépések lennének célszerűek a szlovák-magyar kapcsolatokban államfői szinten, az után, hogy Sólyom László köztársasági elnököt nem engedték be Szlovákiába.
2009. augusztus 24. hétfő 12:41 - HírExtra
Kumin Ferenc elmondta: Sólyom László június 19-én találkozott személyesen Peter Weiss-szel, a Magyarországra akkreditált szlovák nagykövettel, a megbeszélésen az augusztus 21-re tervezett révkomáromi szoboravatás mellett téma volt az is, hogy milyen menetrend szerint találkozik majd a magyar és a szlovák államfő a közeli jövőben.

Mint hangsúlyozta, a menetrendben szerepelt egyrészt az, hogy a két államfő nemzetközi csúcstalálkozón találkozhatna egymással, továbbá szó volt arról is, hogy a távoli jövőben kétoldalú hivatalos látogatásra is sor kerülhet. Azonban június 19-én még semmi konkrétumot nem rögzítettek a találkozókkal kapcsolatban - jelentette ki Kumin Ferenc.

A közeli csúcstalálkozó a visegrádi négyek (V4) szeptember 11-12-én, a lengyelországi Sopotban megrendezendő találkozója lehetne - tette hozzá (KEH) főosztályvezetője hétfőn az MTI-nek nyilatkozva.

Sólyom Lászlót pénteken nem engedték be Szlovákiába. Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken délután, rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be a pozsonyi döntést, miután tanácskozott Robert Kalinák belügyminiszterrel és Ján Packa országos rendőrkapitánnyal. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket átadták Magyarország pozsonyi nagykövetségének.

A köztársasági elnök a lépést példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlannak és kimenthetetlennek nevezte.

A Köztársasági Elnöki Hivatal szombati közleménye szerint Sólyom László június 19-én vette át Peter Weiss, Magyarországra akkreditált szlovák nagykövet megbízólevelét. Találkozójukon a magyar államfő jelezte: a szlovákiai Komáromban felállítandó Szent István szobor felavatásának ünnepségére meghívták, ezt elfogadta, részt vesz, és beszédet mond az eseményen. A nagykövet tudomásul vette a köztársasági elnök tájékoztatását, amely a diplomáciai érintkezésben a legmagasabb szintű hivatalos értesítésnek minősült.

Peter Weiss később bemutatkozó látogatáson ismét járt a Köztársasági Elnöki Hivatalban, ahol július 10-én találkozott a magyar államfő külügyi főtanácsadójával. Megbeszélésük napirendjén szerepelt a szoboravatás témája, amellyel kapcsolatban a szlovák nagykövet csupán annyit közölt: a jelzett időpontban Ivan Gasparovic köztársasági elnök szabadságon van, így nem tud találkozni Sólyom Lászlóval, illetve nem tud részt venni az ünnepségen.

Balázs Péter külügyminiszter hétfőn, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a kérdésre, hogy Magyarország mit tesz ebben a helyzetben, kifejtette: "amellett, hogy tisztázzuk Szlovákiával kétoldalú kapcsolatokban, én már tájékoztattam az Európai Unió miniszteri tanácsát, annak is az elnökét", és Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió tagállamai tudnák, mi történt. És - mint mondta - "szabad a pálya Európai Parlamentben", ahol fel lehet vetni a kérdést.

Peter Weiss, Szlovákia magyarországi nagykövete vasárnap este a TV2 Tények című hírműsorának azt mondta: javasolni fogja, hogy a magyarok ne kérjék az Európai Unió segítségét, ezt a kérdést a két országnak kell megoldania.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását