Divat lehetne a terhesség?

Sok ország küszködik születési gondokkal, ilyen Japán, egész Európa és mi is. Több próbálkozás is történt arra, hogy divatba hozzák a terhességet, íme néhány a sok közül!

Egyre több módszert találnak ki arra az emberek, hogy reklámozzák, népszerűsítsék a gyermekvállalást. Igen, már itt tartunk, s bizony Magyarországnak sem ártana egy kis reklám. Ennek az egyik módja, amikor terhesen készítenek művészi fotókat a nőkről. Ezzel az egésznek a szépségét, és természetességét fogják meg, ezért is divat, hogy egyre több híresség áll így a kamerák elé.

Régen sem volt szégyenletes dolog a terhesség, de sokkal jobban titokban zajlottak az események a férfiak, s a világ előtt is. Ez már csak abból is látszik, hogy a legtöbb kismama ruha inkább eltakarta a nők pocakját, míg ma már igazi trendek épülnek a terhességre.

Mutassuk meg?

Sok nőnek eddig is problémát okozott a nagyobb pocakkal való öltözködés, hiszen a régi ruhák már nem jönnek rá, viszont az egész ruhatárát azért nem szeretné lecserélni. Ezért is kampányol egyre több híresség a terhesség mellett. Ahogy Nicole Richie is nyilatkozta a napokban: „Az anyaság nem szégyen, ezért ki is kell hangsúlyozni a kis mama pocakját.” Talán ezért is tervezett ruhakollekciót, hogy ezzel is segítse a kismamákat.

A hazai celebek büszkén is vállalják terhességüket, s szinte trendibbnél-trendibb ruhában láthatjuk őket. Nem is hinné az ember, hogy ez mennyire fontos, és, hogy mennyire szükséges, mert ennek üzenete van.

A képekre még inkább szükség van. Először még mindenki felháborodott, mikor Britney Spears nagy hassal ledobta az összes ruháját, s így pózolt egy magazinnak. Ma már ez egyre természetesebb a sztárok körében. Fontos, hogy az emberekben tudatosodjon, mennyire fontos a terhesség, mert manapság egyre könnyebben felejti el ezt az ember, s inkább halogatja a témát.

Kampány a terhes nők mellett

Ez a megoldás?
Japánban a kormány felkérte a nagyobb cégeket, hogy adjanak kedvezményeket a gyerekes családoknak. Például szülés után egy évig maradhasson otthon az egyik szülő, de közben kapja meg a fizetésének a két harmadát. Két nagyobb cég már hozott is kisebb-nagyobb intézkedéseket ez ügyben. Talán nálunk is ezt kéne bevezetni?
Japánban sokkal tudatosabban működik ez, ott egyenesen a kismamák kerestek fel egy tokiói fotóstúdiót, hogy örökítsék meg a legszebb hónapjaikat. A fotós természetesen meg sem lepődött ezen, hiszen náluk sem ritkák az ilyen felkérések.

Mivel Japán is egy elöregedő társadalom, akárcsak a miénk, ezért egy szülésösztönző lépést dolgoztak ki a kormányban. Meglepő, hogy ennek a fejlett országnak szüksége van ilyenre, mert kevesen hinnék, hogy ilyen súlyos problémával küzd a társadalmuk. Pedig hasonló gondokkal néznek szembe, mint akár mi is. Bár náluk azért okoz ez gondot, akár azt is írhatnánk, hogy ez a fejlett társadalomnak a hátulütője: mindenki karrierista, s a családalapítást háttérbe szorítják, ezzel eltolják a nők az első gyerek szülését.

Japán a világon az egyik ország, ahol a legkevesebb gyerek születik. Ők leginkább abban látják a problémát, hogy a munkahelyi diszkrimináció, és a kormány elégtelen politikája kényszeríti arra a nőket, hogy halogassák a családalapítást. Kevésbé alkalmaznak egy várandós nőt, esetleg olyat, akinek gyereke van. Mivel ezzel a hölgyek is tisztában vannak, ezért az egyetem után próbálják először megalapozni az életüket, egy biztos állást keresni, esetleg egy gazdag férjet.

Nálunk szintén hasonló a helyzet, és szintén nem sok mindent tudnak ellene tenni. A szigetországban már akkora a baj, hogy ha a nők nem kezdenek el szülni, akkor az évszázad közepére 20 százalékkal is lecsökkenhet a japán népesség. Erre már egy szót is kitaláltak, a társadalom gyerekek nélkül kifejezést használják a súlyos problémára. A húszas, harmincas korosztály nagy része egyedülálló, és gyereke sincs. Szakértők szerint a hozzáállásban van a legnagyobb probléma, mert a japán nőknek nincs kedve házasodni.

Nem vagyunk egyedül a problémával

Nemcsak Magyarország és Japán küszködik ezzel a gonddal, hanem egész Európán belül aggasztóak az adatok. Szinte az összes országban alacsony a születési ráta, ami miatt elfogyóban van a társadalom. Európa egyre inkább elöregedik, mert a fiatalok kitolják a szülés idejét, s emiatt sok esetben kevesebb gyereket is hoznak világra. A legtöbb országban egyre divatosabb, hogy 30-40 évesen szülnek először a nők. De statisztikai adatok vannak arra is, hogy az északi országokban azért nem jellemző annyira ez a késői gyermekvállalás, mert ott sokkal több a működő bölcsőde, óvoda, s a terhes nőket sem mellőzik a munkahelyeken.

Úgyhogy maradnak a figyelemfelhívó plakátok, a ruha kollekciók, és a vállalatok juttatásai, bár kétséges, hogy csak ennyi meghozza majd a nők kedvét a szüléshez.
Forrás: HírExtra/drinfo.hu