2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hosszú hétvége: pihenés vagy tragédia?

Négynapos hétvége áll előttünk, amit érdemes minél jobban kihasználni. A HírExtra dr. Janovszki István pszichológussal beszélgetett, aki elmondta, hogy ez a négy nap nagyon jó lehet, de akár tragédiába is fulladhat.
2009. augusztus 19. szerda 17:00 - Kővári Adrienn
Ismét egy négynapos hosszú hétvége vár ránk, amikor jobb esetben mellőzhetjük a munkát, s végig csak pihenhetünk. Ha lehet, ne mind a négy nap alatt mossunk, főzzünk, takarítsunk, szereljünk és a többi, hanem próbáljuk meg pihenésre fordítani a felkínált időt. Aludjuk ki magunkat, legyünk a családunkkal, szerelmünkkel, vagy barátainkkal Egy-két aktív programot is beiktathatunk, mert az ember nem is hinné, hogy milyen jól esik ilyenkor a szervezetének egy kis séta.

A legtöbb ember ott rontja el a hosszú hétvégéjét, hogy ilyenkor próbál meg mindent megcsinálni, amire máskor nem igen jut ideje. Ezért nekiállnak polcot szerelni, ablakot tisztítani és még sokáig lehetne sorolni a vége láthatatlan házimunkákat. Viszont sajnos előbb utóbb ezeket is meg kell csinálni, s nincs is erre jobb alkalom, mint egy hosszú hétvége.

Ennek ellenére, ha az ember jól beosztja az idejét, akkor a négy nap alatt pihenhet, takaríthat, gyereket nevelhet, s talán még fürdeni is elugorhat. Fontos, hogy ne csak a négy fal között üljünk, mert egy kis kikapcsolódással, sokkal könnyebben fogunk neki vágni a következő munkával teli hétnek.

Pihenés, de hogyan?

Felkerestük dr. Janovszki István pszichológust, akivel arról beszélgettünk, hogyan is érdemes eltölteni ezt a négy napot. Szerinte teljesen egyénfüggő, hogy ki mit csinál a hosszú hétvégéjén, de mindenképp a pihenést tartja előrébb valónak.

„Igazából nincs különbség a háromhetes és a nyolcnapos nyaralás között. Az idő nagyon szalad, minden felgyorsult, ezért a regenerálódásra fordított idő is jelentősen lecsökkent. Az anyagi lehetőségek is közrejátszanak, nem mindenki teheti meg, hogy akár két-három hétre is elmenjen nyaralni, ezért inkább ezeket a rövidebb szüneteket használják ki” – utalt a hosszú hétvégére dr. Janovszki István.

Mindenki úgy osztja be a pihenésre szánt idejét, ahogyan akarja. Ennek ellenére fontos, hogy kellő figyelmet kapjon ténylegesen a pihenés is. Valaki a házimunkára, vagy a kocsira fordítja akár ezt a négy napot is, míg azok, akik szeretik az aktív pihenést, a mozgást, azok biztos, hogy most is ki fognak otthonról mozdulni. Már csak az anyagiak játszanak közre a hosszú hétvégén, hiszen sokat nyom a latba, hogy mennyit tudunk rászánni a kikapcsolódásra.

Az életünkbe is kerülhet?

„Ez a hosszú hétvége kicsit olyan, mint egy ünnep: lehet nagyon jó, de lehet katasztrofális. A legtöbb családi veszekedés, viszály és még az öngyilkosságok is az ünnepekre esnek” – mesélte a HírExtrának a doktor úr.

A fárasztó hétköznapokon nem sokszor jut arra idő, hogy megbeszéljük egymással a problémáinkat, ezért az ilyen ünnepeken, hétvégéken gyakran kifakad az ember. S mivel sok esetben felhalmozódott indulatokról beszélünk, ez még inkább ront a helyzeten.

„Ha valaki a hosszú hétvégéket jól ki tudja használni, az mindenképp pozitív. Viszont ellenkezőleg is igaz, összezárva feltornyosulhatnak bizonyos problémák, amiket hétköznap nincs idejük, energiájuk átbeszélni az embereknek. Ilyenkor sokkal könnyebben a felszínre kerülnek ezek a dolgok” – tette még hozzá dr. Janovszki István.

Sajnos ezeket a vitákat nem lehet elkerülni. Megpróbálhatunk felül emelkedni a gondokon, s emberien megbeszélni a problémákat, de a legtöbb esetben erre nincs lehetőség. Nagyon személyfüggő, egyes emberek egyenesen keresik a vitás helyzeteket. „Nagyon összehozhat családokat egy ilyen hosszabb hétvége, amikor el tudnak együtt menni valahová, de ugyanígy össze is veszhetnek” – magyarázta a doktor úr.

Kerüljük a vitás helyzeteket

A legjobb, amit tehetünk, ha nem bonyolítjuk túl ezt a hosszú hétvégét. A szerencsésebbeknek négy nap áll a rendelkezésükre, ennek a felét minimum töltsük pihenéssel. Lassan újra kezdődik az iskola is, így élvezzük ki a nyár utolsó hétvégéjét. Ne veszekedjünk feleslegesen, hanem inkább nézzük meg a tűzijátékot, játszunk gyermekeinkkel, menjünk el moziba, vagy másszuk meg a közeli hegyet, de akár pancsizni is elmehetünk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását