Hosszú hétvége: pihenés vagy tragédia?

Négynapos hétvége áll előttünk, amit érdemes minél jobban kihasználni. A HírExtra dr. Janovszki István pszichológussal beszélgetett, aki elmondta, hogy ez a négy nap nagyon jó lehet, de akár tragédiába is fulladhat.

Ismét egy négynapos hosszú hétvége vár ránk, amikor jobb esetben mellőzhetjük a munkát, s végig csak pihenhetünk. Ha lehet, ne mind a négy nap alatt mossunk, főzzünk, takarítsunk, szereljünk és a többi, hanem próbáljuk meg pihenésre fordítani a felkínált időt. Aludjuk ki magunkat, legyünk a családunkkal, szerelmünkkel, vagy barátainkkal Egy-két aktív programot is beiktathatunk, mert az ember nem is hinné, hogy milyen jól esik ilyenkor a szervezetének egy kis séta.

A legtöbb ember ott rontja el a hosszú hétvégéjét, hogy ilyenkor próbál meg mindent megcsinálni, amire máskor nem igen jut ideje. Ezért nekiállnak polcot szerelni, ablakot tisztítani és még sokáig lehetne sorolni a vége láthatatlan házimunkákat. Viszont sajnos előbb utóbb ezeket is meg kell csinálni, s nincs is erre jobb alkalom, mint egy hosszú hétvége.

Ennek ellenére, ha az ember jól beosztja az idejét, akkor a négy nap alatt pihenhet, takaríthat, gyereket nevelhet, s talán még fürdeni is elugorhat. Fontos, hogy ne csak a négy fal között üljünk, mert egy kis kikapcsolódással, sokkal könnyebben fogunk neki vágni a következő munkával teli hétnek.

Pihenés, de hogyan?

Felkerestük dr. Janovszki István pszichológust, akivel arról beszélgettünk, hogyan is érdemes eltölteni ezt a négy napot. Szerinte teljesen egyénfüggő, hogy ki mit csinál a hosszú hétvégéjén, de mindenképp a pihenést tartja előrébb valónak.

„Igazából nincs különbség a háromhetes és a nyolcnapos nyaralás között. Az idő nagyon szalad, minden felgyorsult, ezért a regenerálódásra fordított idő is jelentősen lecsökkent. Az anyagi lehetőségek is közrejátszanak, nem mindenki teheti meg, hogy akár két-három hétre is elmenjen nyaralni, ezért inkább ezeket a rövidebb szüneteket használják ki” – utalt a hosszú hétvégére dr. Janovszki István.

Mindenki úgy osztja be a pihenésre szánt idejét, ahogyan akarja. Ennek ellenére fontos, hogy kellő figyelmet kapjon ténylegesen a pihenés is. Valaki a házimunkára, vagy a kocsira fordítja akár ezt a négy napot is, míg azok, akik szeretik az aktív pihenést, a mozgást, azok biztos, hogy most is ki fognak otthonról mozdulni. Már csak az anyagiak játszanak közre a hosszú hétvégén, hiszen sokat nyom a latba, hogy mennyit tudunk rászánni a kikapcsolódásra.

Az életünkbe is kerülhet?

„Ez a hosszú hétvége kicsit olyan, mint egy ünnep: lehet nagyon jó, de lehet katasztrofális. A legtöbb családi veszekedés, viszály és még az öngyilkosságok is az ünnepekre esnek” – mesélte a HírExtrának a doktor úr.

A fárasztó hétköznapokon nem sokszor jut arra idő, hogy megbeszéljük egymással a problémáinkat, ezért az ilyen ünnepeken, hétvégéken gyakran kifakad az ember. S mivel sok esetben felhalmozódott indulatokról beszélünk, ez még inkább ront a helyzeten.

„Ha valaki a hosszú hétvégéket jól ki tudja használni, az mindenképp pozitív. Viszont ellenkezőleg is igaz, összezárva feltornyosulhatnak bizonyos problémák, amiket hétköznap nincs idejük, energiájuk átbeszélni az embereknek. Ilyenkor sokkal könnyebben a felszínre kerülnek ezek a dolgok” – tette még hozzá dr. Janovszki István.

Sajnos ezeket a vitákat nem lehet elkerülni. Megpróbálhatunk felül emelkedni a gondokon, s emberien megbeszélni a problémákat, de a legtöbb esetben erre nincs lehetőség. Nagyon személyfüggő, egyes emberek egyenesen keresik a vitás helyzeteket. „Nagyon összehozhat családokat egy ilyen hosszabb hétvége, amikor el tudnak együtt menni valahová, de ugyanígy össze is veszhetnek” – magyarázta a doktor úr.

Kerüljük a vitás helyzeteket

A legjobb, amit tehetünk, ha nem bonyolítjuk túl ezt a hosszú hétvégét. A szerencsésebbeknek négy nap áll a rendelkezésükre, ennek a felét minimum töltsük pihenéssel. Lassan újra kezdődik az iskola is, így élvezzük ki a nyár utolsó hétvégéjét. Ne veszekedjünk feleslegesen, hanem inkább nézzük meg a tűzijátékot, játszunk gyermekeinkkel, menjünk el moziba, vagy másszuk meg a közeli hegyet, de akár pancsizni is elmehetünk.