2024. május 19. - Ivó, Milán

A Szigeten is rendszerváltás

A rendszerváltás huszadik évfordulója kapcsán a Szigeten is számos helyszín és program foglalkozik az 1989-es eseményekkel: a berlini falat megidéző hatalmas graffiti fal, filmvetítések és interaktív játékok mellett szombaton ismert politikusok részvételével rendezett kerekasztal-beszélgetés várta a fesztiválozókat.
2009. augusztus 15. szombat 20:12 - HírExtra
A Sziget közepén, a nemzetek utcája mellett állították fel a berlini falat mintázó Arcadom Falat. Az ötven méter hosszú fal egyik oldalán művészek önkifejező alkotásait láthatják az érdeklődők, a másik oldalra azonban - a rendezők megfogalmazása szerint - bármelyik "szabadságra szomjazó szigetlakó" festhet falfirkát.

Az Octopus Összművészeti Helyszínen minden este a rendszerváltással foglalkozó filmeket vetítenek. Így például szerdán a 2009-es A Berlini Fal, csütörtökön Good bye, Lenin!, pénteken A mások élete volt programon. A hétvégi filmek között szerepel a Napsugár sétány és a Miután leomlott... című film.

A MOME sátorban is rendeztek vetítéseket, emellett interaktív játékokkal emlékeznek a rendszerváltásra. A sátorban felállított képernyőn a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak személyes élményei alapján készült videoklipeket, interjúkat láthatnak a fesztiválozók. A MOME forgatócsoportjai a Szigeten is készítenek interjúkat, amelyben a rendszerváltással kapcsolatos személyes emlékeikről kérdezik a fesztiválozókat.

A Civil Színpadon megrendezett, Sokszögletű kerekasztal, avagy 20 éves a rendszerváltás című szombati beszélgetésen a szocialista Mécs Imre úgy vélte: végső soron pozitív a rendszerváltás mérlege. Rendkívül nagy fejlődésen ment keresztül Magyarország az elmúlt húsz évben, ennek egyik példája, hogy az ország az EU és a NATO tagja lett - tette hozzá.

Torgyán József kisgazda politikus a Civil Színpad sátrát félig megtöltő hallgatóságnak arról beszélt, hogy szerinte "rendszerváltoztatás címen olyan tragédia történt, ami semmihez sem fogható". A legnagyobb tragédiát a fiatalok szenvedték el, akiknek egy része elmenekült az országból - fogalmazott Torgyán József, hozzátéve, hogy Magyarországot elfoglalta a külföldi tőke, ugyanúgy, mint a többi kelet-közép-európai államot.

Kósáné Kovács Magda szocialista politikus a média világában végbement változásokról szólva úgy vélte: az egyik legnagyobb baj, hogy "a magyarok lelkeit vették meg" a nemzetközi médiacégek, silány minőséggel elárasztva a magyar piacot.
Szombaton az Országgyűlés által szervezett kerekasztal-beszélgetés mellett a Külügyminisztérium sátrában is a rendszerváltással foglalkoztak egy piknik keretében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását