2024. május 10. - Ármin, Pálma

Eljött a mi időnk?

Soha nem nyert még Magyarország szabadtéri atlétikai világbajnokságon aranyérmet, a hétvégén kezdődő berlini vébén azonban megtörhet az átok. Pars Krisztiántól a fekete lovakig - a HírExtra esélyeket latolgatott.
2009. augusztus 15. szombat 08:39 - Gedei Szilárd
Túlzás lenne azt állítani, hogy az atlétikai világbajnokságot az amerikai sprintereknek, illetve az afrikai hosszútávfutóknak találták volna ki kizárólag, az azonban több mint valószínű, hogy a magyar atlétáktól – talán egyetlen kivételtől eltekintve – a hétvégén kezdődő berlini vébén is csak statisztaszerepekre számíthatunk. Reálisan nézve ugyanis a mindössze tizenegy fős magyar csapatból egyedül Pars Krisztián esélyes a dobogóra (győzelemre).

Ha nem lenne Pars...


A magyar csapat*
Pars Krisztián / kalapácsvetés (1.)
Kővágó Zoltán / diszkoszvetés (5.)
Papp Krisztina / 5000 méter (19.)
Kürthy Lajos / súlylökés (25.)
Kazi Tamás / 800 méter (24.)
Orbán Éva / kalapácsvetés (27.)
Márton Anita / súlylökés (29.)
Tóth Lívia / 3000 méter akadály (31.)
Kiss Dániel / 110 gát (34.)
Szabó Attila / tízpróba (37.)
Olteán Csongor / gerelyhajítás (43.)
*Név / versenyszám (legjobb eredménye az idei ranglistán)
Tény: az eddigi tizenegy szabadtéri atlétikai világbajnokságon még nem sikerült Magyarországnak az a bravúr, hogy egy versenyzője aranyérmet szerezzen. A vébék negyed évszázada alatt összeszedtünk (a zömét inkább összedobtuk) négy ezüstöt és öt bronzot, a világbajnoki cím azonban még soha nem jött össze. A legutóbbi, Oszakában rendezett vébén ráadásul még a dobogó sem sikerült egyik indulónknak sem – legutóbb 2005-ben, Helsinkiben örülhettünk (bronz)éremnek, akkor Zsivoczky Attila tízpróbázónk állhatott fel a pódiumra.

Ha nem lenne egy Pars Krisztiánunk, alighanem idén is le kellene mondanunk az éremről, szerencsére azonban van egy igencsak optimista Pars Krisztiánunk, aki a kalapácsvetők között idén eddig nem talált legyőzőre, ebből következően 2009 eddigi legjobb eredményével is ő rendelkezik (81,43 méter).

„Ha minden rendben összejön, akkor a felmérő verseny eredményénél (79,95 méter) reálisan egy-másfél méterrel nagyobbat tudok dobni. Ez 81 méter fölötti dobást jelent. A célom pedig természetesen az arany” – írja Krisztián a honlapján, ahol azt is elárulja: az aranyért folytatott harcban egyértelműen az olimpiai bajnok szlovén Primos Kozmust tartja legnagyobb ellenfelének.

Várjuk a meglepetést?

Bizakodó szakmai igazgató
„Amikor számba vettem a potenciális versenyzőket, bizony jóval nagyobb számú csapatra gondoltam. Azt gondoltam, hogy közel húsz fős csapatunk lehet az augusztusi világbajnokságon. Az idei realitások ellenére nem vagyok elkeseredett, mert látom az utánpótlást és türelmes vagyok” – reagált Dornbach Ildikó, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója a felvetésre, miszerint a tizenegy fős magyar csapat enyhén szólva sem minden idők legnagyobb létszámú világbajnoki válogatottja.
Gyulai Márton pedig Pars Krisztiánt tartja csapatunk fő pillérének – a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára is minimum dobogót vár a kalapácsvetőtől. A csapat többi tagjától pedig olyan eredményt, ami lehetőleg megközelíti idei legjobbjukat: „Mindenkitől az idei legjobb eredményét várjuk, azt ugyanis nem olyan rég érték el, meg kell tudniuk ismételni. Pars Krisztiánt természetesen dobogóra várjuk, a diszkoszvető Kővágó Zolit pedig az első hat közé”.

Gyulai Márton azt is elárulta a HírExtrának, hogy személy szerint neki három titkos – ha nem is favoritja, de fekete lova is van: saját magukhoz képest jó eredményt vár Kürthy Lajos súlylökőtől, Kiss Dániel gátastól, illetve az idei év nagy felfedezettjétől, Kazi Tamás nyolcszázas futótól.

„Kazinak fantasztikus éve van eddig, nem is merem elmondani, hogy miben gondolkodunk a vébét illetően. A nyolcszáz méter alapvetően taktikai versenyszám, ahol szinte minden megtörténhet. Azt nem szabad elfelejteni, hogy Tamásnak ez az első komoly felnőtt világversenye, ugyanakkor, ha valaki, akkor pont ő az, akit felpörget a nagy stadion és a sok ember a lelátókon” – vázolta személyes reményeit Gyulai Márton, s hozzátette: több kisebb, versenyzőink saját eddigi eredményeihez mért meglepetés is elképzelhető a berlini világbajnokságon.

Az, hogy Pars Krisztiánnak sikerül-e megszereznie a magyar atlétika első szabadtéri világbajnoki címét, illetve hogy melyik versenyzőnk fog meglepetést okozni, kiderül az augusztus 15-én, szombaton kezdődő berlini atlétikai világbajnokságon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását