2024. március 29. - Auguszta

Megtámadható az igazgatóválasztás

Nem történt olyan törvénysértés a Gandhi gimnázium igazgatójának megválasztásakor, amely annak eredményét semmissé tenné, de mulasztás miatt a döntés megtámadható a bíróságon.
2009. augusztus 10. hétfő 17:22 - HírExtra
Az ügyészség törvényességi felügyeleti jogkörében vizsgálta az iskolát működtető közalapítvány kuratóriumának tevékenységét és egy kifogása volt: a testület a választási eljárásban nem kérte ki a kisebbségi önkormányzatok véleményét. Ezért a sérelmet szenvedők három hónapon belül bírósághoz fordulhatnak - mondta az ügyész a napokban lezárult eljárásról. Hozzátette, az ügyészség a mulasztás miatt felszólalással élt a kuratórium elnökénél.

Fekete Bálintné elmondta, hogy az igazgatóváltással összefüggésben több beadvány is érkezett az ügyészséghez, amely azonban sem a kuratórium vitatott összetételét, sem azt nem találta jogellenesnek, hogy a grémium nem titkos, hanem nyílt szavazással döntött az új direktor személyéről. Utóbbi eljárás azért volt helyes, mert a titkos szavazást az alapító okirat nem írja elő.

A vizsgálat előzménye, hogy a januárban megváltozott összetételű kuratórium az ország egyetlen roma nemzetiségi oktatási intézményének vezetői posztjára kiírt pályázat elbírálása után július 1-től nem az iskolát egy évtizede vezető, a szülők, a diákönkormányzat, valamint a nevelőtestület által támogatott Csovcsics Erikát, hanem a Gandhi egyik tanárát, Gidáné Orsós Erzsébetet bízta meg. Ez ellen a gimnázium diákjai június elején ülősztrájkkal tiltakoztak, az alapítok felemelték szavukat, s még Sólyom László államfő is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a pályázat körül kialakult vita veszélyeztetheti az iskolának a roma közoktatás terén elért példamutató eredményeit.

Várnai Márton, a kuratórium elnöke korábban újságíróknak azt mondta, hogy az új vezetőt pályázat útján, törvényesen választották meg, személyében minden szempontból alkalmas, felkészült vezető kerül a gimnázium élére. Hozzátette, hogy a jelenlegi igazgató, Csovcsics Erika nem felelt meg a törvényi feltételeknek, mert nincs meg a szakirányú végzettsége, noha egy évtizede lett volna ennek pótlására. A kuratóriumi elnök határozottan cáfolta, hogy Csovcsics Erika ellen szólt nem roma származása. Azt mondta, a döntésnél kizárólag a törvényességet, az alkalmasságot tartották szem előtt.

Csovcsics Erika elismerte, hogy bár magyar-angol szakos főiskolai és szociológia szakos egyetemi diplomája van, nincs meg a közoktatási vezetői képesítése. Ezt fél év múlva szerezné meg, de ennek hiányát az előző két kuratórium nem kifogásolta.

Hozzátette: a döntéshozók nehezményezték azt is, hogy szerintük nem elég erős az iskola cigány kisebbségi arculata, nem elég sok az erre irányuló program. Kritikaként fogalmazták meg azt is, hogy nem volt roma a vezetésben.

"Én az alkalmasságot néztem mindig és nem a származást. A tizenöt évvel ezelőtt kidolgozott koncepciót tartottam szem előtt, miszerint az innen kikerülő diákok továbbtanulnak, közülük többen idővel beletanulnak a vezetésbe, s esetleg visszatérnek hozzánk" - fogalmazott Csovcsics Erika.

Az igazgatóváltás kapcsán június végén összeült a közalapítvány alapítói közgyűlése és visszahívta a szervezet kuratóriumi tagjait, helyükre pedig új tagokat választott.

A kormány, romaszervezetek, civilek képviselőit és magánszemélyeket tömörítő huszonnégy tagú grémium azért döntött így, mert aggályosnak ítélte az intézményben a közelmúltban lezajlott igazgatóválasztás körülményeit. Megrendült a bizalma a kuratóriumban, s veszélyben látta az alapítói célokat, azaz a roma értelmiség kinevelését segítő, az országban egyedüli oktatási intézmény zavartalan működését. Kifejezték aggodalmukat, hogy a kialakult helyzetben fennáll a veszélye annak, miszerint kevesebb szülő íratja majd a Gandhiba gyermekét, a tanárok pedig sorra elhagyják az intézményt, s az idővel teljesen ellehetetlenül.

A kuratóriumi tagok visszahívása azonban nem tette semmissé az igazgatóválasztás eredményét, az új vezető, Gidáné Orsós Erzsébet július elsején elfoglalhatta posztját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását