2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az ukrán maffia áll a Centrum mögött?

Az MDF tovább üti azt a vasat, amelynek izzását a többi párt legszívesebben elfedné: miért akarja a Terézváros ismét a Centrum Kft-nek adni parkoltatás jogát, amikor abból hatalmas veszteségei lennének? Kis körkép.
2009. augusztus 10. hétfő 16:50 - Pásztor Balázs
Pártok

A HírExtra cikke és Rabin László terézvárosi alpolgármester mondatai nyomán sikerült felkavarni a Centrum Kft. ügyében lerakódott porréteget. Mint az ismeretes, a Centrum hatalmas pénzeket nyer a parkoltatáson, a vele szerződő önkormányzatok pedig ugyanennyit veszítenek. Terézváros a jelek szerint újabb tíz évre a Centrumnak akarja adni a parkoltatást, ami a lakosság közfelháborodását is kiváltotta - ami egyébként is megvan a tervezett csendrendelet miatt.

Az MDF két, Herényi Károly nevével fémjelzett nyilatkozatot is kiadott: az egyiket kicsit elhamarkodva, amit a másikkal korrigált. Az elsőben felkéri a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH), hogy figyeljen oda az ügyre, és felszólítja a pártokat, hogy állítsanak fel ők egy vizsgálóbizottságot a Centrum Kft. kivizsgálására, amire az Alkotmánybíróság két év után lehetőséget is adott - ezt eredetileg az MDF szorgalmazta, csakhogy frakció híján nem hajthatja végre.

Mennyi az annyi?
A pályázat szerint a kerület évente mindössze öt és fél napnyi parkolási díjban részesülne parkolóhelyenként, a többi bevétel, valamint a pótdíjak és a kerékbilincsdíjak is a nyertes céget gyarapítanák - mondta Herényi Károly. (MDF.hu)
Azonban a nyilatkozatban Rabinnal kapcsolatban a „beismerte” és a „vallomás” szavak jelennek meg, ami az alpolgármester cinkosságát feltételezi - noha ő kezdetektől az ügy ellen van, míg pártja, az SZDSZ mellette.

Mint az kiderült, Herényi Károly nem olvasta el cikkünket - amire hivatkozott - csupán sajtósai állították össze számára az anyagot, így kerülhetett bele eme félreértés. Két nappal rá újabb nyilatkozat jelent meg (szintén Herényi nevével), amelyben már a Rabin által szorgalmazott idea támogatása mellett teszik le a voksukat - vagyis a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. átalakítása oly módon, hogy képes legyen átvenni a parkolás kezelését. Annyit az MDF elért, hogy a GVH kérésére a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja Terézváros parkolási pályázatát, a terézvárosi önkormányzat pedig ismét tagadta a vádakat.

Miért olyan nagy üzlet?

Többször említettek már egymást átszövő MSZP-Fidesz ügyleteket, sőt, az ukrán maffiát is az ügy mögött, ám csupán annyi biztos, hogy nem a kerületek érdekeit nézik azok a képviselők, akik ezeket a tendereket megszavazzák.

Az ügyről megkérdeztük Murányi Józsefet, az Emberibb Parkolásért Mozgalom (EMPAMO) főtitkárát. Interjú:

Hogy képes a Centrum ennyi pénzt elnyelni?


A Centrum Kft. nem egy cég - ez egy nagyon rafinált módon megszervezett akció. Tulajdonképpen úgy néz ki, hogy a kerületek létrehoztak egy szervezetet, az FÖPT-t (Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulása). Ez egy fantomszervezet: nincs székhelye, nincs költségvetése, nincsenek alkalmazottjai - ez egyébként teljesen törvényes, csakhogy a részletes jogszabályzás hiányzik az ilyen ügyek taglalásában.

Ez ellen vizsgálódott még Grespik idejében az ügyészség és a közigazgatási hivatal - utóbbi el is marasztalta azt. Ennek ellenére a szerződés megmaradt, sőt újabb szerződések jöttek létre.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását