2024. április 23. - Béla

Ha nem szerveznék ki a parkolást, ihatnánk este is a Terézvárosban? II.

Rendkívül érdekes fejlemények láttak napvilágot a tegnapi, Szabad Európa Társaság rendezvényén, ahol azt boncolgatták, miért rossz a terézvárosi alkoholtilalom. Az egésznek a Centrum kft-hez van köze?
2009. augusztus 1. szombat 16:19 - Pásztor Balázs
(A cikk első része itt olvasható)

Meglepő fordulat

Rabin László
Dr. Rabin László 1990 óta tagja az SZDSZ-nek, 1992-től 2007-ig OT-tag,1994 és 1998 között terézvárosi képviselő, az egészségügyi bizottság elnökre - végzettségét tekintve reumatológus szakorvos és egészségügyi menedzser. Az SZDSZ terézvárosi elnöke, 1998-tól szintén 2007-ig. Az utolsó két ciklusban humán ügyekért felelős alpolgármester. A jelenlegi cilkus első éve után alpolgármesteri hatásköreit elvonták, a frakcióból 2008 januárjában kizárták (párton belülei hatalmi jástzma eredményeként). A , Terézvárosi Vagyonkezelő 2003-as botrány óta nem tartozik a koalíciós partner kedvencei közé. Már az előző ciklusban is többször volt ellentétes véleménye "MSZP közeli" frakciójával szemben, és a mai napig rendszeresen bírálja nyilvánosan a kerületi MSZP-SZDSZ frakció döntéseit. Mindkét alkalommal támogatta az ellenzék testület feloszlatására vonatkozó kezdeményezését.
Szót kért Rabin László, Terézváros alpolgármestere, aki magát  "belga", SZDSZ-esnek tartja. Kifejtette, hogy ő maga tartózkodott a szavazásnál, mivel ellenezte a rendeletet, de jelezni akarta, hogy létező problémáról van szó. „Van egyfajta mértéke a hangosságnak, ami az itt lakóknak el kell viselniük - elvégre  belvárosról van szó - de ennek is vannak határai. Van olyan hely, ahol valóban probléma van, de azt a jelenlegi rendeletek alapján meg lehet oldani. Létezik a csendrendelet, és esetleg megoldás lehet a legproblémásabb helyek bezárása is. Az utcán jelentkező események pedig rendészeti eszközökkel rendezhetők.”

Rabin szerint nem helytálló az a hivatkozás, amely szerint több rendőrre nincs pénz. Léteznek feltáratlan források. Ha a parkolást nem szervezné ki az önkormányzat, akkor évente minimum(!) egymilliárd forinttal lenne gazdagabb. Mellékesen azt is megjegyezte, hogy egyazon napon szavaztak a parkolás kiszervezéséről és a záróra-rendeletről, így a vendéglátósok ügye arra is remek, hogy az általa botrányosnak nevezett parkolási ügyről elterelje a figyelmet. Név szerinti szavazás pedig azért volt, hogy a lakóknak lehessen mutogatni, ki nem szavazta azt meg. - teszi hozzá. Csakhogy a parkolás tíz évre történő bérbeadásnál - itt tett néhány megjegyzést a perek és botrányok tucatjait kiváltó Centrum kft.-vel kapcsolatban  - nem kerületi, hanem külső érdekek domináltak, aminek az azt megszavazók - képviselői esküjüket figyelmen kívül hagyva - alávetették magukat. Ne vigyék el a millióinkat! - fakadt ki, amire többen egyetértően bólogattak.

Tények

A Centrum Parkolási kft.-t rengetegen támadták már, főleg a Figyelő 2007-es tényfeltáró riportja után, ami arra mutat rá, hogy a cég fővárosi MSZP-s és Fidesz-es politikusok és üzletemberek összejátszásból nyerheti hatalmát, és évi több milliárdal kurtíthatja meg a vele szerződésben álló önkormányzatok bevételeit. 2009 elején elviekben révbe érhetett volna az MDF javaslata, és külön parlamenti bizottság vizsgálhatta volna az ügyet - de az MDF frakciója felbomlása után ezt nem tudta megtenni, más frakció pedig eddig nem kezdeményezte. A Lehet Más a Politika közérdekű adattal való visszaélés miatt kezdeményezett pert ellenük, aminek a nyomozását az ügyészség meg is kezdte. A per okát az szolgáltatta, hogy két, elviekben azonos elszámolásban akadt egy pármilliárdos differencia. A Centrumnak egyébként is több pere van folyamatban, köztük az Emberibb Parkolásért nevű mozgalommal - és Terézvárossal is.

Mindennek ellenére, a jelek szerint a Terézváros újabb tíz évre nekik akarja adni a parkoltatás üzemeltetését, amivel ismét milliárdokat bukna. A kiírt tender ugyanis csak olyan, legalább egy éve minimum ötezer parkolóhelyet üzemeltető, legkevesebb 110 parkolóórát fenntartó, három év alatt minimum 1,2 milliárd forintos bevételt elérő cég nyerheti el, amely pótdíjazási és mobilfizetési rendszer alkalmazását igazoló referenciát, valamint heti hét napban üzemelő 24 órás ügyfélszolgálati rendszert tud felmutatni - plusz az is feltétel, hogy pótdíjazásnál elektronikus aláírással működő ellenőrzési rendszert használjon, és rendelkezzék a megfelelő minőségirányítási és információbiztonsági rendszerrel. Furcsa mód a Centrum kft. pont ilyen - ráadásul a kerékbilincselés is valószínűleg náluk marad.

Bár még két fővárosi cégnek van esélye indulni - az egyik már be is jelentette erre irányuló szándékát -, de a pletykák szerint a biznisz előre le van zsírozva, és másnak esélye sincs nyerni. A kerület vagyonkezelőjét alkalmassá lehetne tenni erre a feladatra, illetve akár egy új céget is alapíthatna az önkormányzat. A kerület azért nem gründol ehhez egy saját céget, mert „a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem tudják biztosítani egy teljesen új, minden háttér nélkül álló cégnek a beindítását” - hangzott el egy testületi ülésen. Erre jött egy fideszes indítvány, hogy akkor írják ki a tendert két évre, addig hozzák össze a céget, aztán vegyék át, de az MSZP-SZDSZ koalíció ezt lesöpörte az asztalról - mindenféle józan indoklás nélkül.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

banhegyi
2009. augusztus 3. 12:01
Ha tisztába vannak a parkolás kiszervezése miatti "különösen nagy vagyoni hátrány" okozásának, akkor nem siránkozni, hanem feljelentést kell tenni a rendőrségen.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását