2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ha nem szerveznék ki a parkolást, ihatnánk este is a Terézvárosban? I.

Rendkívül érdekes fejlemények láttak napvilágot a Szabad Európa Társaság rendezvényén, ahol azt boncolgatták, miért rossz a terézvárosi alkoholtilalom. Az egésznek a Centrum kft.-hez van köze?
2009. július 31. péntek 08:29 - Pásztor Balázs

Mit ad és mit hoz a városnak ez az élet?

Kovács:
Elviekben 1500 kereskedő van Terézvárosban, ebből körülbelül 300 foglalkozik vendéglátással, átlagosan minimum 3-4 alkalmazottal. Az általuk fizetett iparűzési adó igen sok, és e tevékenység megbecsülést szerez a városnak - főleg turisztikai értelemben. Ráadásul valóságos belvárosa lett így Budapestnek.

Német:
Évente akár 30%-al emelkedhetnek az ingatlanárak olyan környéken, ahol elkezdett pezsegni az élet. Tehát akit zavar a zaj, az gazdagabb lett. Az este 10 utáni iparűzési adóból havi minimum 30 millió forint folyik be az önkormányzatnak. A turisták pedig többet költenek és tovább maradnak itt. (15 évvel ezelőtt 3 nap volt az átlag itt tartózkodás, ez most több.)

Réz:
A hatalomiparban nálunk elég sajátosan gondolkodnak rólunk (polgárokról - a szerk.), és az országról. Idelátogató amerikai filozófusokat például az varázsolta el Budapestben, hogy formalitások nélkül lehetett kontaktust létesíteni. De ha kiirtják a hétköznapi életnek ezt a formáját, akkor nem marad más csak a Cirkusz, ami nem szerez barátokat, csak fogyasztókat -én meg ebből nem kérek.

Róna: Egy nagy cég kemény milliárdokat kapott azért, hogy 2500 munkahelyeket létrehozott - most a kerület legalább ennyit akar megszüntetni. Ráadásul professzionális a vendéglátás színvonala. A képviselőket ezért a döntésért a választásokon kell majd felelősségre vonni.

Kompromisszum vagy erő?


Róna: Ez a sorrend megfelelő. Először kompromisszum - ha az nincs, akkor erő. Most úgy néz ki erőfelmutatással sikerült egy kompromisszumot létrehozni. Ebben benne van az a tervezet is, hogy a vendéglátósok segíteni fogják különféle adókkal a gócpontokon felállítandó rendvédelmi járőröket.

Réz:
Az objektív felelősség egy sajátos esetével állunk szemben. Ez olyan, mintha a benzinkutakon vernék le a gyorshajtásokat (utalás arra, hogy a vendéglátókon akarják leverni a rongálókat - a szerk.). Úgy gondolják, hogy a koktélozás és a Molotov-koktélozás egy és ugyan az - pedig nem!

Német:
A lakosság 86% - köztük az idősök 65%-a - ellenzi ezt az ügyet. Szép ország lenne, ha valaki mond egy hülyeséget, aztán azt mondaná hogy „bocs, hülyeséget mondtam visszavonom”. De sajnos nem ilyen országban élünk. (Réz szerint az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem mondanának hülyeségeket.)

Kovács: Mindegy, csak hagyjanak dolgozni.

Ami utána történt

Volt még egy kérdés, ami arról szólt, hogy ki milyen polgármestert szeretne - amire mindenki elmondta, hogy nem olyat, mint aki most van. A legjobbat talán Róna mondta: a mai egyeztetésen az a mondat hangzott el az önkormányzati képviselő szájából, hogy „vannak a lakók érdekei, és vannak a vendéglátósok érdekei. Az önkormányzatnak el kell döntenie, hogy kié a fontosabb.„ Olyat szeretnék, aki nem egymás ellen, hanem mellett látja a dolgokat, és a polgárokat.

Felszólalt még Szokli Örs, városfejlesztő urbanista, aki szerint ilyen esetekre lehetne használni azt a brit modellt, amiben a helyi „kocsmárosok” és az önkormányzat (51 illetve 49 százalék tulajdonnal) létrehoz egy szervezetet, amelybe pénzt pumpálnak, és ebből a szervezet megoldja az esti daj-dajozás problémáit (külön biztonságiak, takarítás, hangszigetelés stb.).

Róna megjegyezte, hogy régebben a terézvárosi és a fővárosi önkormányzat kijelölte a Pesti Broadway határait - csak mintha ezt a képviselő-testület elfelejtette volna. Kovács azt fűzte hozzá, hogy az önkormányzat is elismerte, hogy átlagosan ugyanaz az egy személy volt az, aki panaszkodott egy-egy hely iránt. Réz szerint pedig nem a városnak kell igazodnia az emberhez, hanem fordítva - vagyis aki nem bírja a zajt, az költözzön el.

Kiderültek a képviselő-testületben lévő pártok indoklásainak egyes részletei is: a helyi MSZP szerint „a lakosok előbb itt voltak, mint a szórakozóhelyek”, a Fidesz szerint „ez egy öregedő kerület”, és így is kell hozzáállni (a résztvevők szerint, pont azt kellene elérni, hogy ne az legyen), egy SZDSZ-es meg „csak véletlenül nyomott igent”. Viszont a Jobbik képviselője volt az egyetlen, aki markánsan kiállt az rendelet ellen - ő egyszerűen erősebb rendőri jelenlétet javasolt a bajosabb helyekre.

(a cikk folytatása ma esedékes)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását