2024. május 3. - Tímea, Irma

Az Iparkamara sem támogatja a csendrendeletet

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) nem támogatja a VI. kerületi "csendrendeletet" - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.
2009. július 24. péntek 20:57 - HírExtra
A kamara közleménye szerint a rendeletről előzetesen nem egyeztetettek a kerületi illetékesek a szakmai szervezettel, de most megtörtént a kapcsolatfelvétel, ám a kérdésről hivatalos egyeztetés csak később várható.

E témával kapcsolatosan a BKIK a Turizmus és Vendéglátás Osztályának elnökét, Szatmáryné Jahl Angélát jelölte ki tárgyalópartnernek, ő képviseli a kamara hivatalos véleményét a tárgyalások során.

A VI. kerület önkormányzata június 25-én fogadta el egy ellenszavazattal azt a rendeletet, mely szerint azon kerületi üzletek, amelyek lakóházban vannak és este tíz óra után is nyitva szeretnének tartani, kötelesek ehhez beszerezni a lakók kétharmadának írásos hozzájárulását. Emellett minden, tíz óra utáni nyitva tartásra engedélyt kérő üzletnek be kell szereznie szakértői véleményt arról, hogy maximális hangerő mellett sem bocsát ki zavaró erősségű zajt. A boltok ugyan egész éjjel nyitva tarthatnak, a teraszoknak azonban már éjfélkor, az egyéb vendéglátóhelyeknek pedig a legkésőbb hajnali egykor be kell zárniuk.

Azóta számos szervezet tiltakozott a rendelet ellen.

Budapest városarculatának tanácsnoka, Bojár Iván András a VI. kerületi szórakozóhelyek nyitva tartásáról szóló rendelet felülvizsgálatát kérte. "Szeretném, ha a VI. kerületi képviselők a helyzet rendezésére a lakók, az üzlettulajdonosok és turisztikai szakemberek bevonásával olyan megoldást találnának, amelyben érvényesülnének Budapest gazdasági, világvárosi szempontjai is" - írta állásfoglalásában.

Bojár Iván András szerint a főváros turisztikai karakterének egyik legfontosabb pillére, hogy nemzetközi szinten Budapestet mint "színvonalas party-várost" tartják számon, a mozgalmas éjszakai élet, illetve a sokszínű kulturális ajánlat hatalmas bevételeket és nem utolsósorban megbecsülést hoz a város számára.

A rendelet miatt az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az "újkorcsoport". Kaderják Dániel, a civil szervezet elnöke azt mondta: a terézvárosi önkormányzat visszaél a rendeletalkotás jogával, a vendéglátóipari egységek pedig a szabályozás miatt "lehúzhatják a rolót", ami akár 100 milliós kárt is okozhat a kerületnek a kieső adók miatt. A szervezet azt várja az Ab-től, hogy megállapítsa: a nyugalomhoz való jog mellett létezik-e a kulturált szórakozáshoz való jog.

A Főpolgármesteri Kabinet szerint a VI. kerületi, szeptemberben hatályba lépő rendelet miatt veszélybe kerülhet a pesti Broadway, de akár az egész főváros kulturális arculata is.

A kabinet hétfői ülésén elhangzottakat Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója közölte az MTI-vel. E szerint a kerületi önkormányzatok a hasonló rendeletek alkotásakor kizárólag az adott területen élő helyi szavazópolgárok érdekeit veszik figyelembe, és nem foglalkoznak azzal, hogy a pesti Broadway-hez hasonló szórakozónegyedek egész Budapest kulturális arculata szempontjából meghatározók, emellett az idegenforgalmi és az iparűzési adóval komoly bevételt termelnek a városnak.

Az ügyben politikai pártok is megszólaltak: az MDF a rendelet visszavonására szólította fel az önkormányzatot, a Jobbik szerint kizárt, hogy a terézvárosi önkormányzat képes lenne betartatni saját rendeletét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását