2024. május 16. - Mózes, Botond

A kormány nyaral, a járvány terjed

Pesti Imre szerint megdöbbentő, hogy szerdai ülésén a kormány nem foglalkozott érdemben az influenzahelyzettel és az ehhez kapcsolódó védőoltásokkal sem. A fideszes szakpolitikus csütörtöki budapesti tájékoztatóján ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a kormány nyaral, a járvány terjed".
2009. július 30. csütörtök 14:05 - HírExtra
A kormány tehetetlen, titkolózik, miközben egyre több ember fertőződik meg az új influenzavírussal, az A/H1N1-gyel - mondta Pesti Imre, aki szerint az elmúlt hónapok alapján az látható, hogy a kormányzat nem tudja megfelelő súllyal kezelni a kérdést.
A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa úgy vélekedett, hogy az influenzajárvány óriási gazdasági károkat fog okozni. "Ennek megelőzése gazdasági érdek és a válság elleni küzdelem része is, hogy idejében, a szakmai elvárásoknak és a nemzetközi ismereteknek megfelelően készüljünk fel, és szerezzük be az oltóanyagot" - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő kifejtette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a valaha volt leggyorsabban terjedő járványról van szó. Ehhez képest - folytatta - a magyar kormány nem árulja el, hogy mennyi védőoltásra van szükség, és források sem állnak egyértelműen rendelkezésre. Utóbbival összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés egészségügyi bizottsága korábban megszavazott több milliárd forintot az influenza elleni védekezésre az Egészségügyi Minisztériumnak, azonban a Pénzügyminisztérium ezt a mai napig nem biztosította a tárca számára.

A politikus közölte: az sem nyilvános, mekkorák a készletek a vírus elleni szerekből, azt viszont tudni lehet, hogy csak egyetlen készítményből rendelkezik az ország tartalékokkal.

A kormány képtelen kezelni a helyzetet, pedig a nemzetközi adatok alapján feltehetően a lakosság 20-30 százaléka fog megbetegedni, a megbetegedettek egy-két százaléka pedig feltehetőleg kórházba kerül majd, ami Magyarországon 30-40 ezer embert jelent - mondta. "Van-e forrás a kórházak működtetésében arra, hogy ezt a pluszterhet elbírják és ellássák?" - tette fel a kérdést Pesti Imre.

A kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján - kérdésre válaszolva - közölte, hogy a kormány nem tárgyalt a nemzeti pandémiás tervről, és nem hozott döntést az új típusú influenza elleni vakcina ügyében sem. Budai Bernadett elmondta: Székely Tamás tárcavezető szóbeli tájékoztatást adott az influenzahelyzetről a kormányülésen. Az új vírus elleni vakcina beszerzésével kapcsolatban kitért arra, hogy a kormány sürgősséggel - néhány napon belül - várja az egészségügyi tárca rendeletét.

Pesti Imre akkor úgy reagált: időben kellett volna felkészülni a járványra.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden azt közölte, hogy 70-re emelkedett Magyarországon a fertőzöttek száma. Egy férfi a fertőzöttek közül két héttel ezelőtt meghalt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását