2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Fejhajtás az Edda Művek előtt

Az Edda Művek 24 dalát szólaltatják meg magyar könnyűzenei előadók szombat este Siófokon; az MTV Icon sorozatának utolsó idei állomása tiszteleg a miskolci rockbanda előtt.
2009. július 24. péntek 18:53 - HírExtra
A Music Television hazai csatornája által szervezett ingyenes koncertsorozat harmadik részében tizenkét előadó tolmácsolásában hangzik el a hazai rocktörténelem legendái közé tartozó együttes összesen 23 számát, majd a fellépők közösen éneklik el a Minden sarkon álltam már című dalt - közölte a sorozat kommunikációjával megbízott sajtóügynökség az MTI-vel.

A zenekar 1973-ban alakult, eredetileg Griff néven, s a következő esztendőben csatlakozott énekesként a később a csapat vezetését is átvevő Pataky Attila; ekkor vette fel az együttes a skandináv mitológiára utaló Edda nevet is. A kezdetben miskolci egyetemi klubokban játszó rockbanda 1980 májusában jelentette meg első nagylemezét, amely egy csapásra ismertté tette őket, így az immár Edda Művek néven fellépő zenekar lett az első vidéki könnyűzenei együttes, amely országos hírnévre tudott szert tenni.

Bár a csapat összetétele a kezdetektől gyakran változott, népszerűségük évtizedek óta töretlen, amit - honlapjuk adatai szerint - huszonöt aranylemez, négy platina korong és két gyémántlemez, összesen ötmillió eladott album fémjelez.

"Nagyon szeretem és tisztelem Fenyő Miklóst és Demjén Ferencet, éppen ezért külön öröm, hogy az ő dalaik mellett az Edda számai is részei ennek a fiatalos kezdeményezésnek" - fogalmazott az MTV Icon tavaszi sajtótájékoztatóján Pataky Attila, az Edda frontembere, hozzátéve: minden korosztálynak megvannak a maga tehetségei, így ha valaki tehetséggel nyúl a dalaihoz, abból baj nem lehet, sőt, remek dolgok is születhetnek belőle; talán még jobbak is, mint az eredeti.

Noha 1996-ban hazai előadók már készítettek egy feldolgozáslemezt az együttes legjobbnak tartott számaiból Elvarázsolt Edda-dalok címmel, a siófoki koncerten más zenésztársak lépnek fel egy új, nagyobb válogatással.

A hazai "gengszterrap" legnevesebb képviselője, Ganxsta Zolee és a Kartel Patakyék Gyere őrült és Ahogy élsz című dalait adja elő szombaton, vélhetően az eredeti stílustól jócskán elütő, sajátos felfogásban. A dzsesszénekesnőként ismert Harcsa Veronika hangszeres zenei alap nélkül, a negyvenfős Honvéd Férfikar kíséretében énekli A hűtlen és A kör című számokat. Nem lehet véletlen, hogy Deák Bill Gyulának az Egyedül blues című dal jutott, a bluesénekes emellett az Edda Elhagyom a várost című szerzeményét adja elő. Miután a múlt héten egy Madonna-tributekoncerten lépett fel Budapesten, Váczi Eszter a Balaton partján a miskolci rockbanda dalai közül is elénekel kettőt: az Érzés és az Elérlek egyszer című számokat.

A felsorolt előadókon kívül a szombati Edda-est közönsége a Supernem, az Odett and Go Girls, a Rómeó Vérzik, a Zuboly, a Belmondo, a Back II Black, a Soerii és Poolek, valamint a Subscribe együttesek feldolgozásait is hallhatja.

A sorozat 2008-as kiadásához hasonlóan az idei rendezvényeknek is a siófoki Coke Club ad otthont; a szombati koncert során a zenekarok két színpadon felváltva játszanak, így gyakorlatilag átszerelési szünet nélkül élvezhető a tucatnyi előadó fellépése. Az ingyenes koncertet július 25-én, 21 órakor láthatja a közönség a Balaton partján, de az Edda-est felvétele a zenecsatorna műsorában is helyet kap július 30-án, 21 órakor.
Tavaly nyáron a Neoton Família, az LGT és a Tankcsapda dalait adták elő mai zenekarok; az LGT-produkcióból CD is megjelent.

Az MTV Icon a zenecsatorna amerikai kiadásában szerepelt először; néhány évvel ezelőtt a Cure, a Metallica, Janet Jackson és az Aerosmith dalait dolgozták fel más előadók. A magyar MTV az egyesült államokbeli koncertek után másodikként szervezte meg az Icon-koncerteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását