2024. április 29. - Péter

Hanginstallációs kiállítás

Konrád György író nyitja meg vasárnap este Berlinben a hírhedt zsidóellenes náci pogrom, a kristályéjszaka 70. évfordulója alkalmából a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum által rendezett kiállítást.
2008. november 7. péntek 17:33 - Hírextra
A hanginstallációs kiállításra - amely egy német szerzőpáros munkája - az 1938. november 9-ről 10-re virradó éjszaka kezdődött országos zsidóellenes erőszakhullám évfordulója alkalmából kerül sor. Ezen az éjszakán a nemzetiszocialisták egy központilag megtervezett és irányított zsidóellenes pogrom keretében mintegy 1400 zsinagógát raboltak ki és rongáltak meg, valamint romba döntöttek és felgyújtottak közel 8000 zsidó üzletet. Meglincseltek közel 100 zsidót, s 30 ezer körülire tehető azoknak a száma, akiket ekkor hurcoltak különböző koncentrációs táborokba.

A Collegium Hungaricum hónapokkal ezelőtt hanginstallációs pályázatot írt ki az antiszemita pogrom emlékére. A beérkezett csaknem 50 pályázat közül a német és magyar szakemberekből álló zsűri a német Hegenbart/Straebel szerzőpáros által beküldöttet találta a legjobbnak. A hivatalos indoklás szerint Boris D. Hegenbart-Matsui és Volker Straebel nyertes pályázatában a holokauszt során a németek által okozott pusztítás hangban és képben egyaránt meggyőző formát öltött, az 1938-as események hatásait az alkotók sokoldalúan és szemléletesen ábrázolták.

A beküldött munkák között egyébként hét magyar is volt, de érkezett pályázat az Egyesült Államokból, Kanadából, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból és Ausztriából is.
A vasárnap esti kiállítás megnyitóját, az installáció felavatását virrasztás (süve) és ima (kaddis) követi, majd német gimnazista diákok idézik fel a pogrom éjszakáján történteket visszaemlékezésekből, illetve interjúkból.

Az MTI értesülése szerint a december 7-ig tartó hanginstallációs kiállításnak van egy nappali változata, amikor a belső térben, azaz az épületben a három emeleten három hanginstalláció hangzik fel. S van egy éjszakai változat, amely egy vetített - kívülről látható - videokép a Collegium Hungaricum panorámaablakára. A különleges videokép valójában egy lyukat, egyfajta hiányt ábrázol, ami a hanginstalláció központi témája. Érzékeltetni kívánja ugyanis azt a hiányt, amelyet a zsidóüldözés okozott az európai kultúrában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását