2024. május 18. - Erik, Alexandra

19-re ismét lapot húz a Jobbik

A Jobbik politikai karrierje rakétaként ível felfelé, és úgy néz ki, ezt a folyamatot a bíróság sem tudja megállítani. Most szombaton törvényességének lángoló hamvaiból éledt ujjá a gárda, amely erősebb, mint valaha.
2009. július 13. hétfő 14:09 - Pásztor Balázs
Ügyes taktika

Mi a mozgalom?
A társadalmi mozgalom közösség, vagy közösségi vállalkozás; a szövetségbe tömörülő egyének osztoznak a dolgok állását illető közös elégedetlenségben, valamint egy jobb rend látomásában. Mint közösség, a társadalmi mozgalom egy olyan csoport, amely közös értékeket vall, és határozott célja van. (tudásszotár)
A Jobbik a többi magyar párttal összehasonlítva gyökeresen más taktikát használt az emberek megnyeréséhez. Az egyfrontos politikai térnyerés helyett társadalmi és civil köröket is megmozgatott - és az így nyílt három front elég volt arra, hogy a „futottak még” kategóriából, „harmadik erővé” váljon, közel egy év alatt. Ebben hatalmas szerepet játszott a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, és a hozzájuk erősen kötődő Magyar Gárda Mozgalom - amit a legfelsőbb bíróság elég kétes következtetéssel, de betiltott.

Ez úgy látszott, hatalmas pofon a Jobbiknak, de mint eddig, most ebből csapásból is megerősödve került ki. Persze ebben hatalmas szerepe volt a jogászoknak (például Morvai Krisztina EP listavezetőnek), akik meg hányták-vetették, hogy miként lehet - és miként nem - egy mozgalmat betiltani. Így kiokoskodták, hogy a betiltás nem volt jogszerű (szerintük), de hogy ne nagyon kötekedjenek, újabb beiktatásokkal és közfelkiáltással szombaton újjáalapították a Magyar Gárda Mozgalmat - úgy, ahogy azt kell.

Csakhogy a gárda nem csak újjáalakult, hanem prominens tagokkal meg is erősödött - kik eddig nem viselték a gárda mellényét és sapkáját. Köztük van Vona Gábor pártelnök, Morvai Krisztina jogász és EP-képviselő, Für Lajos volt honvédelmi miniszter, ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész, és Hegedűsné Kovács Enikő, Budakeszi alpolgármestere is. A nagy tekintélyű tagok pedig további csatlakozásokat jósoltatnak - főleg azok közül, akik eddig is szimpatizáltak a gárda nézeteivel, csak a mozgalmat magát vállalhatatlannak érezték.

Nincs más hátra, mint előre

Egy büntetőjogász véleménye
Tóth Mihály büntetőjogász, a Pécsi Tudományegyetem tanára szerint, ha az "egyszerű gárdistáknak" nem is, de például Kiss Róbert "gárdakapitánynak" igenis meg kéne ütnie a bokáját amiatt, hogy "újra alakította" a gárdamozgalmat. Egy következetes jogállamban a Jobbik vezérkarának is számolnia kellene jogi szankciókkal. Ők ugyanis nyíltan kiálltak a jogerősen betiltott szervezet mellett, támogatták újra alakulását és védelmet ígértek neki a jövőre nézve. Mindezt üldözendőnek minősíti a büntető törvénykönyv - nyilatkozta lapunknak a büntetőjog tanára. - Aki jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében részt vesz, egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - áll a btk.-ban. (népszabadság)
Hiába billentették tehát seggbe a Jobbikot, az csak arra volt jó, hogy még egy lépcsőfokkal feljebb segítsék őket a népszerűségi dobogó felé vezető úton - mint azt sikerült eddig megtenni minden hasonló próbálkozással. Ezt a mostani BRFK közlemény sem nagyon csorbítja, amely kimondja: aki a bíróság által jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, bűncselekményt követ el. Ráadásul azon is megy a jogi vita, hogy a gárda félkatonai-e. Hisz elviekben az a szervezet félkatonai, akik „rendszeres lőgyakorlatot tartanak”, és a hírek szerint csak a Wass Albert-század végzett ilyet - egyszer.

A szombati megmozdulás nem csak azért volt érdekes, mert egy erőteljes középső ujjat mutattak a magyar bíróságnak - történt ott egyéb dolog is. Vona Gábor - aki egyre inkább megtanul szónokolni, bár az alany-állítmány összeegyeztetésével még mindig akadnak gondjai - nyilvánosan is kijelentette (ami eddig csak a Jobbik-kongresszuson hangzott el), hogy a Jobbik kormányzásra készül. Ezen természetesen a politológusok röhögnek egy jót, csakhogy túl sok röhögés fordult már át meghökkenő hápogásba.

Először a tisztelt politológusok és közvélemény-kutatók röhögtek azon, amikor arról volt szó, hogy a Jobbik átlépi az öt százalékos küszöböt. Aztán hirtelen abbahagyták. Röhögtek azon, hogy az egyik Jobbikos párttag azt találta mondani, hogy 3 EP-helyre számít. A röhögés elhalt. Röhögtek azon, hogy a Jobbik lenne a harmadik erő. Már a második sem olyan nevetséges. Most ismét röhögnek - talán nem kéne.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

hunnia21
2009. július 14. 10:11
Reméljük az eddigi nevetéseket, sírások fogják követni, amikor beköszönt majd a SZEBB JÖVŐ! Nagyon sok erőt kívonk Vona Gabiéknak!
valaki85
2009. július 13. 23:34
Látom a szerző nagyokat mert álmodni...Sebaj...annál nagyobb lesz majd a pofára esése!;-)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását