2024. április 29. - Péter

Palócbúcsú Balassagyarmaton

Szent Anna, Jézus nagyanyja tiszteletére szervezik meg ismét a palócbúcsút a Nógrád megyei Balassagyarmaton július 26-án. A vallási ünnephez idén egy kiállítás is kapcsolódik.
2009. július 11. szombat 13:22 - HírExtra
Hagyományosan a római katolikus főblébániától indul a népviseletes processziós menet a Palóc liget múzeumkertjébe, ahol közös imát tartanak a Mária kápolnánál és a feszületnél - mondta az MTI-nek Majdán Béla szervező.

Szent Anna palóc miséjének szertartását Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök és Stella Leontin kanonok, főesperes végzi. A mise végén megáldják a jelenlévő családokat és a gyermekáldásra váró zarándokokat.

Szent Anna, Szűz Mária édesanyja a palócok vallási kultúrájában a magtalanok, az áldott állapotban lévők és a női betegségben szenvedők pártfogója. Tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként is.

Az egész napos búcsú délutánján népzenei együttesek és hagyományőrzők lépnek fel, majd a viseletes szépségversenyen megválasztják Palócország szépeit. A Mesterek utcája is várja a résztvevőket a Palóc ligetben, bemutatják a palóc térség népi kultúráját, kézműves hagyományait, a korongozást, fazekasságot, kosárfonást, csuhézást, csipkeverést, a gyöngyfűzést vagy a fafaragást.

A szlovákiai Zoboralja hagyományőrzői is bemutatkoznak délután Balassagyarmaton, a vasárnapi búcsút megelőzően pedig Simek Viktor karnagy, festőművész, a Magyar kultúra lovagja Szülőföldem, Zoboralja című kiállítását nyitják meg szombaton a Palóc Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását