2024. április 26. - Ervin

Lakáshitel? Csak ha stimmel az adásvételi

Aki kölcsönnel kíván lakást vásárolni, az adásvételi szerződés megkötése előtt feltétlenül kérdezze meg a hitelnyújtó bankot arról, hogy mit tartalmazzon a szerződés.
2009. július 2. csütörtök 09:05 - HírExtra
Amikor egy lakásvásárló bankot választ, a hitel havi törlesztő részletét, a szükséges önerőt és a havi jövedelmet vizsgálja. Keveseknek jut eszükbe, hogy a megkötött adásvételi szerződés megfelel-e a bank követelményeinek. Ezt a helyzetet elkerülendő, van olyan bank, amelyik szerződés-tervezetet ad az ügyfelének, és az alapján kéri megkötni az adásvételt.

Más bankok csak egy listát adnak erről, hogy mi szerepeljen a szerződésben. Fontos, hogy az eladó per-, teher-, és igénymentesen adja el a lakást, a vevő pedig hozzájáruljon a bank zálogjogának a bejegyzéséhez.

A közlemény megjegyzi, hogy sok vevő nincs tisztában a foglaló lényegével. A foglaló olyan szerződést biztosító kikötés, hogy ha a vevő miatt nem jön létre a szerződés, akkor nem kapja vissza a foglalót. Ha az eladó miatt hiúsul meg az ügylet, akkor neki a kapott foglaló dupláját kell visszaadnia. Ezzel szemben az előleg visszajár, ha elmarad az üzlet.

Amennyiben azért nem köti meg végül a szerződést a bank, mert neki nem megfelelő az adásvételi szerződés, akkor a vevő elveszti a foglalót - mutat rá az Otthon Centrum.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását