2024. május 6. - Ivett, Frida

Obama Európában is kiszűretné a gyenge bankokat

Az Obama-kormány nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az európai bankokat is vessék alá szigorú stressz teszteknek - írta a The Wall Street Journal.
2009. június 9. kedd 21:02 - HírExtra
Washington meggyőződése szerint az európai pénzintézeteken is kemény terhelési próbát kell végezni azon bankok kiszűrésére, amelyek nem tudnának átvészelni egy nehezebb gazdasági helyzetet. A befolyásos New York-i üzleti lap értesülése szerint Timothy Geithner pénzügyminiszter erről is tárgyalni fog zárt ajtók mögött a vezető ipari országok alkotta G8-csoport pénzügyminisztereivel a hét második felében Olaszországban.

Az Egyesült Államoknak ebbéli törekvésében szövetségese a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely hétfőn figyelmeztetett: az euró övezet felépülésének folyamatát lassíthatják a rossz eszközállománnyal terhelt pénzintézetek. Az IMF leszögezte: a felépülés biztosítása és a fenntartható növekedéshez való visszatérés érdekében további határozott lépésekre van szükség, különösen a pénzügyi szektorban.

Geithner ellenállásba ütközhet az európai pénzügyminiszterek részéről, amelyek közül sokan azzal érvelnek: a gyengébb bankok állapotának feltárása azzal a kockázattal jár, hogy azok összeomlanak.

Az IMF már májusban felszólította az európai kormányokat, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját, és vessék alá terhelési próbának bankjaikat. A jegybank szerepét betöltő amerikai Fed akkor tette közzé az amerikai vizsgálatok eredményét, amelyek szerint a górcső alá vett 19 nagybank közül 10 esetében tőkeemelésre van szükség, összesen 75 milliárd dollár értékben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását