2024. május 6. - Ivett, Frida

Önerő nélküli lakásvásárlás

A gazdasági recesszió érzékenyen érintette hazánk pénzintézeteit is. Hitelhez jutni napról napra nehezebb, s az önállósulni vágyó fiatalok ritkán kapnak akkora anyagi segítséget otthonról, hogy ne okozzon problémát a lakásvásárlás. Azonban nem a hitel az egyetlen megoldás.
2009. június 10. szerda 07:30 - Rémes Ágnes
Önerő nélkül is lehetséges…

Cím
A 90-es években a hazai piacon még elsősorban
a vállalkozások voltak a lízingtársaságok fő ügyfelei. Ennek megfelelően kezdetben az ő igényeikhez igazodtak a lízingcégek által kínált
konstrukciók. Az utóbbi időben elterjedtek a lakosság, azaz a természetes személyek
részére szóló ajánlatok, elsősorban a gépjármű-,
illetve az ingatlanlízing tekintetében.
Mindenek előtt azoknak a személyeknek ideális megoldás, akik nem tudják biztosítani a jelzáloghitelekhez szükséges önerőt, vagy nem feletek meg a bankok hitelbírálati követelményeinek, esetleg befektetési céllal vásárolnak.
Azoknak is megfontolandó lehetőség, akik régi ingatlanukat cserélik újra, ekkor ugyanis az előző ingatlan azonnali értékesítése nélkül költözhetnek be új otthonukba, áthidaló hitel felvétele nélkül.

Nagy előnynek tekinthető, hogy nincsen életkorra vonatkozó korlátozás. Hitel felvételnél bevett szokás, hogy korhatárt szabnak a jövendő adósnak. Íj módon igyekeznek csökkeneti, azt a kockázatot, miszerint a hitelt igénybevételező személy hamarabb elhalálozik, mint ahogy adóssága törlesztése befejeződött volna, így bizonytalan hitelképességű örökösre vagy kedvezményezettre hagyva pénzügyi kötelezettségét.

Lízingek esetében ennek kiküszöbölésére életbiztosítás megkötésére kötelezhetik a szerződő felet, így halála eseten nem az örökös, vagy kedvezményezett kényszerül megbirkózni annak adósságával.

Egyre több finanszírozó igyekszik ügyfelei esetlegesen beálló törlesztési nehézségeit azzal megelőzni, hogy különböző biztosítások megkötését javasolják, melyek segítenek átvészelni olyan élethelyzeteket melyekben átmenetileg vállalhatatlanná válik a törlesztő részletek kifizetése. Ennek megfelelően köthető biztosítás átmeneti munkanélküliségre, betegségre, de létezik megoldás a devizakockázat csökkentésére, sőt adott esetben rokkantságra is.



Nincsen rózsa tövis nélkül

Hitelezés esetében a THM (teljes hiteldíj mutató) segít a különböző konstrukciók összehasonlításában. Lízingtermékek esetében ez a jogszabály nem érvényes. Ettől függetlenül számos lízingcég teszi közzé ezt az adatot.

Azokban az esetekben, ahol ilyen konkrét értékkel nem találkozik az érdeklődő, érdemes rákérdezni a rejtett és egyéb költségre. Kamat mellett ugyanis számos más eleme van a lízing költségének.

Hitelekhez hasonlóan a lízing is felvehető devizában (euróban, ill. svájci frankban). Ilyen szerződések esetében is él a devizakockázat veszélye, mely a vásárlót terheli. Ennek a kockázati tényezőnek köszönhetően dőlt dugába a közelmúltban a lakáshitelek jelentős hányada.

Nehéz helyzetbe kerül, aki nem tud fizetni. Ebben az estben ugyanis elveszíti az ingatlant, és búcsút mondhat az addig befizetett összegnek is. Fizetési nehézségek esetén, még a késedelembe esést megelőzően érdemes fölkeresni a lízingcéget, fizetési haladékot vagy a futamidő meghosszabbítását kérni. Utóbbi esetben nyilván csökkennek az egy fizetési periódusra eső terhek.

Mielőtt azonban hitelért vagy lízingért folyamodnánk érdemes végig zongorázni minél több konstrukciót, esetleg pénzügyi tanácsadó segítségét kérni - javasolt pénzintézetektől független céget választani erre a feladatra az objektivitás végett-.
Mindegy, hogy hitelről vagy lízingről beszélünk, mindkettő egyformán nagy pénzügyi elkötelezettséget jelent, fontos tehát körültekintően választani a lehetőségek közül és felelősen felmérni az anyagi teherbíró képességet.

Máskülönben bárki könnyen adósságai rabjává válhat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását