2024. április 29. - Péter

Az ombudsman szerint is mulasztás történt

Mulasztott a szegedi gyámhivatal, késlekedése miatt egy anya másfél évig nem találkozhatott a gyermekével. Szabó Máté ombudsman megállapította, hogy sérült a tisztességes eljárás és a gyermeket megillető védelem joga - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala csütörtökön az MTI-vel.
2009. július 2. csütörtök 16:18 - HírExtra
Az édesanya azután fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, hogy 2007-ben kérte a szegedi gyámhivatalt: szabályozott körülmények között találkozhasson az apánál élő gyermekével.

A tájékoztatás szerint ez év januárig gyakorlatilag semmi sem történt az ügyben azon kívül, hogy a hivatal a 30 napos határidőn belül beszerezte a szülők egy nyilatkozatát. Szabó Máté megállapította: a hatóság annak ellenére sem cselekedett, hogy tudott a szülők konfliktusáról, mi több, a rendőrségi és bírósági eljárásokról, és arról is, hogy a gyerekkel pszichológus foglalkozik.

Az eljárás az anya sürgetése dacára csak akkor indult meg, amikor az ombudsman megkereste a szegedi gyámhivatalt és magyarázatot kért. Ezek után - másfél éves késéssel - gyorsan megszületett a döntés.

Az ombudsman szerint csorbult a tisztességes eljáráshoz való jog, mivel a gyermek másfél éve nem találkozhatott az édesanyjával, és sérült az állam és a társadalom részéről megillető védelemhez és gondoskodáshoz való jog is.

Mint a közleményben olvasható, a biztos egy korábbi ajánlására a gyámhivatal szakmai munkájának felügyeletét ellátó Dél-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatal célvizsgálata néhány esetben komoly hiányosságokat állapított meg, azok kiküszöbölésére és a határidők maradéktalan betartására a régió vezetője felszólította az ügyintézőket. Tájékoztatta a biztost arról is, hogy a jövőben rendszeresen ellenőrzi az ügyintézési határidők betartását, mulasztás esetén munkáltatói intézkedést kezdeményez. Az ombudsman a régióvezetőt azonban felkérte, hogy a mulasztó ügyintézővel szemben már most fontolja meg a munkáltatói intézkedést.

A Szegedi Városi Ügyészség vezető ügyészét pedig Szabó Máté arra kérte, hogy törvényességi felügyeleti eljárásai során fordítson fokozott figyelmet a szegedi gyámhivatal eljárásaira. Tekintettel arra, hogy a panaszos ügyészségi eljárást is kezdeményezett, annak eredményéről tájékoztatást kért az ombudsman.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását