2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Túlzsúfoltak a női börtönök

Túlzsúfoltak a női börtönök, van, ahol a higiéniás szükségleteket nem tudják kielégíteni, és van, ahol a személyzet kevés a feladatok megfelelő színvonalú ellátásához.
2009. június 17. szerda 20:01 - HírExtra
Az Országgyűlési Biztos Hivatalának tájékoztatása szerint munkatársai minden helyszínen zsúfoltságot tapasztaltak, az elítéltek száma meghaladta a norma szerinti férőhelyekét, továbbá a nők speciális higiéniás szükségletei közül a napi fürdést egyedül Pálhalmán tudják biztosítani, ahol a zárkákban zuhanyzót alakítottak ki. A másik két intézetben a naponkénti fürdés lehetőségének hiánya sérti a fogva tartott nők emberi méltósághoz való jogát.

A megállapítások között szerepel, hogy a Heves megyei büntetés-végrehajtási intézetben nem dolgozik pszichológus. Pálhalmán sok tekintetben jelentősen javultak a körülmények a 2000-ben tartott ombudsmani vizsgálathoz képest. Az orvosi ellátás hiányossága, illetve a fegyelmi zárkákban a folyóvíz hiánya azonban közvetlenül veszélyezteti a fogva tartottak lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez, valamint emberi méltósághoz való jogát.

A vizsgálat pozitívumként értékelte, hogy az elítélt nők nagy részét mindhárom intézetben foglalkoztatják - dolgoznak vagy tanulnak - valamint azt is, hogy a személyzetben a nők mellett mindenütt férfiak is dolgoznak és ez a fogvatartás törvényességének fontos garanciája.

Kalocsán kevés a biztonsági felügyelő - derül ki a megállapításokból -, ezért a munkaközi szünetet sem tudják kiadni nekik. A személyi állomány különösen alacsony létszáma Pálhalmán csak rendkívüli munkaráfordítás árán teszi lehetővé, hogy a szolgálati feladatokat biztonságosan és megfelelően ellássák, ez azonban közvetlenül veszélyezteti a dolgozók emberi méltósághoz való jogát, közvetve pedig érinti a fogva tartottak jogainak az érvényesülését, a velük való bánásmódot is.

A női elítéltek csupán az ország három büntetés-végrehajtási intézetében (Egerben, Pálhalmán és Kalocsán), jellemzően lakóhelyüktől távol helyezhetők el, ez jelentősen megnehezíti kapcsolattartásukat hozzátartozóikkal - áll a vizsgálatban.

A megállapítások alapján az ombudsman az igazságügyi és rendészeti minisztert kérte meg arra, hogy a problémák megoldására dolgozzon ki középtávú intézkedési tervet és kísérelje meg előteremteni az ahhoz szükséges anyagi fedezetet - olvasható a tájékoztatásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását