2024. április 23. - Béla

Jogellenes rákérdezni a családi állapotra egy állásinterjún

Jogszerűtlen, a munkavállaló személyiségi jogait sértő, ha az állásinterjún a munkaadó a családi állapotra, a lakásviszonyokra, a szülők foglalkozására, tetoválásra, krónikus betegségre, dohányzásra vonatkozó adatlap vagy kérdőív kitöltésére kéri a jelentkezőt.
2009. június 5. péntek 10:35 - HírExtra
A hivatal közleménye szerint több panaszos beadványt is vizsgált az adatvédelmi ombudsman, amelyekben a dolgozók, munkavállalók személyes adataik kezelésével összefüggésben kifogásolták a munkaadó eljárását.

Akadt olyan cég, amely az új munkavállalók megbízhatóságát poligráfos hazugságvizsgálattal kívánta megállapítani. Más esetekben olyan kérdőív kitöltésére kérték a jelentkezőket, amely a lakásviszonyokra, a szülők foglalkozására, tetoválásra, krónikus betegségre, dohányzási szokásokra is rákérdezett.

Jóri András szerint a családi állapotra, lakásviszonyokra, szülők foglalkozására, tetoválásra irányuló kérdések nem kapcsolatosak a munkaviszonnyal, cél nélküli adatkezelés valósul meg igénylésük révén.

A krónikus betegség, dohányázásra vonatkozó kérdések különleges adatoknak minősülnek, amelyeket az adatvédelmi törvény rendelkezései szerint az érintett írásbeli hozzájárulása vagy törvényi rendelkezés alapján lehet kezelni. A poligráfos hazugságvizsgálat alkalmazhatósága csak törvényben megfogalmazott alkotmányos garanciák mellett fogadható el, és csak büntetőeljárás keretében, amelynek célja különösen fontos társadalmi érdek.

"A munkavállalás során az ilyen eszközök alkalmazása nem arányos a szolgálni kívánt céllal, ezért jogellenes" - állapította meg az ombudsman.

Jóri András közleménye leszögezte: az alkotmány értelmében a Magyarországon mindenkit megillet a személyes adatok védelméhez való jog. Ezt az Alkotmánybíróság információs önrendelkezési jogként értelmezte, vagyis mindenki maga dönt arról, hogy ezeket a személyes adatait feltárja-e.

Jóri András szerint a munkavállaló személyes adatainak védelme oldaláról adatkezelésnek tekintendő az érintettnek feltett, személyes életkörülményeit érintő kérdés. Rámutatott: a munkavállalónak feltett kérdések jogszerűségét különösen akkor szükséges vizsgálni, ha a kérdést feltevő és az érintett között a viszony nem mellé-, hanem alárendelt, ugyanis ekkor a munkavállalónak korlátozott lehetősége van a válasz megtagadására.

"A munkát kereső, kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalónak nincs lehetősége mérlegelni, hogy, kinek és milyen célból adja meg személyes adatait" - tartalmazza az ombudsmani közlemény.

A munka törvénykönyve értelmében a munkavállalótól csak olyan adatlap kitöltése kérhető, illetve vele szemben csak olyan alkalmassági vizsgálat alkalmazható, amely személyiségi jogait nem sérti, és a munkaviszony létesítése szempontjából lényeges tájékoztatást nyújthat.

Az ombudmsan szerint a poligráfos vizsgálat alkalmazása alapvetően sérti a munkavállaló személyes jogait, mert az érintettet az eljárás alanyából annak tárgyává fokozza le. Hozzáfűzte: mindkét esetben sérül továbbá az adatkezelés célhoz kötöttségének követelménye, mivel az ilyen adatkezelések nem elengedhetetlenül szükségesek a munkavállaláshoz. Az adatvédelmi törvény alapján a munkavállaló jogosult megtagadni a választ a megfelelő céllal nem rendelkező adatkezelést eredményező kérdésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. június 5. 10:46
1. Édemes elpolemizálni azon, hogy kiknek az érdekeit védi az ún. "adatvédelmi" törvény.
2. Tudomásul kell venni, magára valamit adó cég nemcsak munkaerőt vesz fel, hanem vele együtt az EMBERT is, így nem véletlen a kíváncsisága. (Ide tartozik: magára valamit adó cég EMBERNEK is nézi dolgozóját...)
3. Jó, adatvédelmileg kifogásolható. Történik bármi változás ezután???
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását