2024. április 28. - Valéria

A PDSZ nem kér a közoktatás módosításából

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felkérte az oktatási minisztert és a parlamenti frakciókat, szerezzenek érvényt az oktatás függetlenségének és ne támogassák Magyar Bálint és Sándor Klára szabad demokrata képviselők közoktatási törvény módosítására tett javaslatát.
2009. június 12. péntek 19:35 - HírExtra
Az érdekvédelmi szervezet honlapján közzétett állásfoglalásban az olvasható: az intézményi önállóság végét jelentené, ha törvény tiltaná meg a szakrendszerű oktatást a 12 évfolyamos iskolákban az első hat évfolyamon. Az, hogy szakórák csak 13 éves kortól lennék a PDSZ szerint a pedagógiai önállóság végéhez vezetne.

Nem dönthetnek a pedagógusok és az iskola használói arról, hogy mi előnyös a közösség gyerekeinek. "A javaslattevők akarják eldönteni helyettük. Visszaérnének a hatvanas évek" - olvasható az állásfoglalásban.

A házi feladat tervezett tilalmáról kifejtették: a javaslattevők nyilván nincsenek tisztában a házi feladatnak az oktatásban-nevelésben betöltött szerepével. Azt sugallják, hogy az írásbeli feladat nem a tanulás része, hanem valamiféle nehézség, amitől meg kell szabadítani az ifjúságot. Lehetetlenné válik az önálló munkára nevelés, s azoknak árt legtöbbet, akik tanulására otthon nem jut elég figyelem.

A PDSZ felkérte az oktatási minisztert és a parlamenti pártok frakcióit, hogy szerezzenek érvényt a gyerekek érdekeinek és a rendszerváltás egyik alapvívmányának, az oktatás függetlenségének.

Azt kérték, ne támogassák a javaslatokat, mert ezek a törvény erejével fognák le a pedagógusok és oktatási intézmények kezét.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége szerdán adott zöld utat a liberális módosító javaslatnak, amely a 6+6 osztályos iskolarendszert preferálná, megszüntetné a 8 osztályos gimnáziumokat, s megtiltaná, hogy a hétvégére házi feladatot adjanak. Élénken tiltakozott a tervezett ellen pénteken a Pedagógusok Szakszervezete is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását