A PDSZ nem kér a közoktatás módosításából

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felkérte az oktatási minisztert és a parlamenti frakciókat, szerezzenek érvényt az oktatás függetlenségének és ne támogassák Magyar Bálint és Sándor Klára szabad demokrata képviselők közoktatási törvény módosítására tett javaslatát.

Az érdekvédelmi szervezet honlapján közzétett állásfoglalásban az olvasható: az intézményi önállóság végét jelentené, ha törvény tiltaná meg a szakrendszerű oktatást a 12 évfolyamos iskolákban az első hat évfolyamon. Az, hogy szakórák csak 13 éves kortól lennék a PDSZ szerint a pedagógiai önállóság végéhez vezetne.

Nem dönthetnek a pedagógusok és az iskola használói arról, hogy mi előnyös a közösség gyerekeinek. "A javaslattevők akarják eldönteni helyettük. Visszaérnének a hatvanas évek" - olvasható az állásfoglalásban.

A házi feladat tervezett tilalmáról kifejtették: a javaslattevők nyilván nincsenek tisztában a házi feladatnak az oktatásban-nevelésben betöltött szerepével. Azt sugallják, hogy az írásbeli feladat nem a tanulás része, hanem valamiféle nehézség, amitől meg kell szabadítani az ifjúságot. Lehetetlenné válik az önálló munkára nevelés, s azoknak árt legtöbbet, akik tanulására otthon nem jut elég figyelem.

A PDSZ felkérte az oktatási minisztert és a parlamenti pártok frakcióit, hogy szerezzenek érvényt a gyerekek érdekeinek és a rendszerváltás egyik alapvívmányának, az oktatás függetlenségének.

Azt kérték, ne támogassák a javaslatokat, mert ezek a törvény erejével fognák le a pedagógusok és oktatási intézmények kezét.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége szerdán adott zöld utat a liberális módosító javaslatnak, amely a 6+6 osztályos iskolarendszert preferálná, megszüntetné a 8 osztályos gimnáziumokat, s megtiltaná, hogy a hétvégére házi feladatot adjanak. Élénken tiltakozott a tervezett ellen pénteken a Pedagógusok Szakszervezete is.
Forrás: MTI