2024. április 29. - Péter

Sikeres volt a cigányellenes kampány

Kudarcot vallott a Fidesz törekvése az egységes jobboldalra, a Jobbiknak a cigányellenes kampány hozott sikert - mondta Juhász Attila, a Political Capital elemzője hétfő hajnalban az MTI-nek.
2009. június 8. hétfő 08:33 - HírExtra
A Fidesz abból a szempontból megfelelt a várakozásoknak a vasárnapi európai arlamenti (EP) választáson, hogy nagyon nagy arányú győzelmet aratott, az EP-választás egyértelmű győztese azonban a Jobbik - mondta Juhász Attila.

A Fidesz egységes jobboldalra vonatkozó stratégiája ismét kudarcot vallott. Ennek ellenére valószínűleg továbbra is megpróbálja érvényesíteni ezt a stratégiát az Orbán Viktor vezette párt, biztos nem fog partneri viszonyra törekedni a Jobbikkal. A Fidesznek valamilyen módon azonban mindenképpen foglalkoznia kell a Jobbikkal - tette hozzá.

A politológus szerint a Jobbik ott volt különösen erős, ahol nagy a roma lakosság aránya, a cigányellenes kampány tehát egyértelműen sikeres volt a párt számára. A Jobbik emellett sikeresen integrálta azt a szélsőjobboldali szavazótábort, ami korábban is létezett már, de a 2006-os választások után széthullott - fűzte hozzá.

Állandó szereplőjévé vált a Jobbik a magyar politikának, ez az eredmény megkérdőjelezhetetlenné teszi, hogy a Jobbik a magyar pártrendszer része. Egy nagy - a Fidesz -, két középméretű párt - az MSZP és a Jobbik - van mostantól Magyarországon - mondta Juhász Attila.

Az MDF-et egyrészt a hagyományos protesztszavazók juttatták be az Európai Parlamentbe, másrészt Bokros Lajos szereplése is sokat hozott a pártnak - tette hozzá.

Az MSZP eredménye megfelelt az előzetes várakozásoknak. A szereplésüket azonban rosszabb színben tünteti fel a Jobbik három mandátuma. Azokon a területeken, ahol korábban viszonylag erős volt a szocialista párt, sokkal alacsonyabb volt a részvétel, mint korábban - mondta a politológus.

A szakértő szerint a mostani helyzetben minden forgatókönyv elképzelhető az MSZP részéről. A párt képviselőinek nem lenne érdekük megszavazni egy előre hozott választást, de a jelenlegi helyzetben teljesen kiszámíthatatlan, hogyan cselekednek majd a képviselők. Így nem lehet kizárni azt sem, hogy előre hozott választások lesznek - fűzte hozzá.

Juhász Attila szerint megsemmisítő vereséget szenvedett az SZDSZ. A politológus arra is rámutatott, hogy a Lehet Más a Politika (LMP) szimpatizánsai között viszonylag sok a liberális szavazó, de a két párt még együtt sem érte el az öt százalékot.

A részvételt tekintve megfelelt az európai tendenciáknak a magyarországi EP-választás. Szintén igaz az az európai tétel is, hogy a kormánypártok veszítettek a választáson és előretört a radikális jobboldal - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását