2024. április 28. - Valéria

Minden megyében tarolt a Fidesz

Minden megyében és a fővárosban is a Fidesz nyerte a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választásokon: a fővárosban érte el a legalacsonyabb arányú győzelmet. Az MSZP és az MDF meg éppen Budapesten szerezte meg a szavazatok legnagyobb hányadát.
2009. június 8. hétfő 08:24 - HírExtra
Az előzetes adatok szerint a Fidesz a legtöbb szavazatot - 68,37 százalékot - Vas megyében gyűjtötte be, a legalacsonyabb szavazati arányt pedig a fővárosban érte el 48,10 százalékkal. A legnagyobb ellenzéki pártra 8 megyében is a választók több mint 60 százaléka voksolt.

Az MSZP a budapesti 22,31 százalékos szavazaton kívül a legtöbb voksot Komárom-Esztergom megyében gyűjtötte be, 21,02 százalékot. A szavazók legkisebb arányban - 12,58 százalék - Hajdú-Bihar megyében voksoltak a kormányzó pártra. A megyék többségében az MSZP a második helyen végzett, de hét megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg) a Jobbik megelőzte a szocialistákat.

A Jobbik a legjobb eredményét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érte el 22,88 százalékkal, a legalacsonyabbat pedig Vas megyében 9,25 százalékkal.

Az MDF a fővárosban 6,54 százalék szavazatot szerzett, a legkevesebb voksot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gyűjtötte be, 4,05 százalékot. Az MDF minden megyében a negyedik helyen végzett.

A mandátumot nem szerzett, a szavazatok 2,16 százalékát megszerző SZDSZ-t négy megyében is megelőzte a 0,96 százalékot begyűjtő Munkáspárt: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében.

A Fidesz Budapesten az I. kerületben érte el a legmagasabb, 54,76 százalékos eredményt, a legalacsonyabbat pedig a XIII. kerületben, 38,88-at. Kilenc kerületben ért el 50 százalékot meghaladó eredményt.

Az MSZP éppen fordítva: az I. kerületben gyűjtötte be a legkevesebb szavazatot, 15,94 százalékot, a legjobb eredményt pedig a XIII. kerületben érte el, 29,59 százalékot.

A Jobbik által megszerzett szavazatok aránya az V. kerületben volt a legalacsonyabb, 9,33 százalék, a XVIII. kerületben a legmagasabb, 15,06, de 10 százalék alatt csak három kerületben voksoltak a pártra: a II.-ban, az V-ben és a XII.-ben.

Az MDF a legtöbb voksot a XVIII. kerületben gyűjtötte be, 7,13 százalékot, a legalacsonyabbat pedig az I. és a VI. kerületben, 5,67-5,67 százalékot. Az általában a negyedik helyen végzett pártot az I. és a VI. kerületben az egyébként mandátumot nem szerzett SZDSZ és az LMP-HP is megelőzte, a II.-ban, az V.-ben és a XII.-ben is jobb eredményt ért el az SZDSZ, míg a VII. kerületben az LMP-HP előzte meg az MDF-et.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását