2024. április 25. - Márk

Durván felborulhat a belpolitikai egyensúly

Az SZDSZ-t megrendítette, a Jobbikot és az MDF-et pedig a mennybe vitte az Európai Uniós választások eredménye. Érik a belpolitikai vihar. De kit, és mikor söpör el?
2009. június 8. hétfő 07:00 - Pénzes Dávid
Az EP-választások végeredménye: 14 Fidesz, 4 MSZP, 3 Jobbik, és 1 MDF mandátum.

A végeredmény százalékban
FIDESZ-KDNP - 1.628.570 (56,37 százalék)
MSZP - 501.967 (17,37 százalék)
JOBBIK - 426.746 (14,77 százalék)
MDF - 153.172 (5,30 százalék)
LMP-HP - 75.066 (2,60 százalék)
SZDSZ - 62.344 (2,16 százalék)
MUNKÁSPÁRT - 27.818 (0,96 százalék)
MCF ROMA Ö. - 13.440 (0,47 százalék)
A Fidesz győzelme borítékolható volt. Ugyan, Orbán Viktor előzőleg még 10-11 Fidesz mandátumot jósolt (összesen 22 magyar képviselő dolgozhat majd), ám ez nyilvánvaló taktikai húzás volt. Már a szavazatok összesítése előtt tudható volt, hogy 16-17 mandátum lehet a Fidesz eredménye. A Fidesz szereplése régóta nem volt kérdéses.

Annál inkább a szocialistáké. Az ugyan tudható volt, hogy nem győzhetnek, ám sokan reménykedtek a meglepetésben. Ez azt jelentette volna, hogy 7-8 mandátumhoz is hozzájutnak. Nem így történt. Ez pedig akár annyira is megrázhatja az MSZP-t, hogy szét is eshet.

Ennek lehet majd jele Lendvai Ildikó lemondása a pártelnöki székről. Igaz, ez nem okozna nagy megrázkódtatást, az azonban annál inkább, ha egy rendkívüli tisztújításon a teljes vezérkart elsöpörnék. A választási fiaskó után erre egyre nagyobb esély van. Egy biztos, a párt középpárttá vált.

Azt persze sietősen kijelentették, ha Bajnai Gordon az eredmények láttán bizalmi szavazást kérne maga ellen, egy emberként állnának mögé. E gyors felsorakozás a miniszterelnök mögött azt is jelentheti, hogy az MSZP vezérkar tisztában van azzal, hogy megrázhatja a pártot a szavazási eredmény. Ha az első emberek ilyen sietősen kijelentik ezt, azzal saját magukat is próbálják védeni. Ha meg így van, az azt is jelenti, van mitől tartaniuk. Mindenesetre az előrehozott választás nem rajtuk fog múlni.

Mi lesz veled SZDSZ?

Sokkal inkább az SZDSZ-en. Náluk azonban először új elnököt kell találni, hiszen Fodor Gábor felajánlotta lemondását. Az SZDSZ rendkívül kényes helyzetben van. A kényes helyzet pedig meggondolatlanságra is sarkalhatja a pártot. Hogy ez hova vezethet, még nem tudni, de egy előrehozott választás ezek után biztosan nem jönne jól a pártnak.

Az EP-választás eredménye ugyanis azt mutatja, a két nagy párt vesztett, és kicsik nyertek. A valódi nyertes egyértelműen a nagypolitika színpadára lépett Jobbik. A jobboldali párt közel annyi százalékot szerzett, mint a jelenlegi kormányzópárt MSZP 17%, Jobbik 14%). Ez pedig több mint meglepő, hiszen ennek eredményeként a Jobbik csupán egyel kevesebb képviselővel lesz jelen Brüsszelben, mint az MSZP.

LMP


A legérdekesebb helyzetbe egy apró párt, a Lehet Más a Politika került. Az LMP, mondhatjuk úgy is, tojáshéjjal a fenekén több szavazatot szerzett, mint a parlamentben ülő SZDSZ. Ez pedig komoly átrendeződés kezdetét jelentheti a magyar belpolitikában.

A választások eredményéből nyilvánvaló, hogy a baloldalon súlyos problémák vannak. Egy teljes struktúraváltás látszik megindulni, aminek a végeredménye majd az országgyűlési választásokon juthat csúcspontjára. Ahhoz, hogy az MSZP vagy az SZDSZ bent maradjon a parlamentben nemcsak fejeknek kell hullania mindkét pártban, de a politikájukon is erőteljesen változtatniuk kell.

Lehetetlen pontos előrejelzést adni arról, mi következik, de a vihar előszele már érződik a teljes magyar belpolitikában. Csupán a nagyságrendje nem felmérhető.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását