2024. május 14. - Bonifác

Jobbközép és földindulás

Magyarországon a jobbközép ellenzék földindulásszerű győzelmet aratott vasárnap a szocialisták fölött az európai parlamenti választásokon, ami megingathatja a kisebbségi kormányt és tervezett reformjainak keresztülvitelét - írta a Reuters hírügynökség helyszíni tudósításában.
2009. június 8. hétfő 07:58 - HírExtra
A szélsőjobboldali Jobbik - kihasználva az ország mély gazdasági válsága miatti társadalmi elégedetlenséget és a jelentős arányú roma kisebbséggel szembeni ellenérzéseket - meglepően előretört, és három EP-képviselői helyet szerzett a Magyarországnak jutó 22-ből.

Az előzetes eredmények szerint a szocialisták csupán négy képviselői helyet szereztek, a Fidesz a szavazatok több mint 56 százalékával 14-et, a konzervatív Magyar Demokrata Fórum pedig 1-et.

Elemzők szerint az eredmény - noha a választási részvétel csak 36,3 százalékos volt - politikájuk átgondolására késztetheti a szocialistákat, és alááshatja Bajnai Gordon miniszterelnök mindössze két hónapja hivatalba lépett válságkezelő kormányának támogatottságát.

Magyarországon jövőre lesznek esedékesek a parlamenti választások, de egyes elemzők szerint a mostani választási vereség zavart okozhat az MSZP-n belül, és megnehezítheti a 2010-es költségvetési terv elfogadtatását. "Ez vitát fog kiváltani (az MSZP-n belül) arról, hogy milyen stratégiával lehet kijutni ebből a helyzetből. Az őszre megnőhet annak valószínűsége, hogy az előre hozott választások forgatókönyve válik valóra" - mondta Gyulai Attila, a Political Capital intézet elemzője.

Egy másik elemzőintézet, a Nézőpont szerint a szocialisták gyenge eredménye megfelel előzetes várakozásaiknak, és azt mondhatják, hogy az EP-választásnak az alacsony részvétel miatt nincs jelentősége belpolitikai szempontból.

Az Index hírportál szerint a szocialisták szombat esti tanácskozásán a legtöbb résztvevő elvetette az előre hozott választások gondolatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását