2024. május 19. - Ivó, Milán

Megsemmisítették a Munkáspártot

A brit európai parlamenti választások a hétfő hajnali, nem végleges eredmények alapján a kormányzó Munkáspárt történelmi vereségét hozták, és bejuttatták a brit szélsőjobb legnagyobb erejét, a Brit Nemzeti Pártot (BNP) az uniós törvényhozásba.
2009. június 8. hétfő 08:12 - HírExtra
A BNP két mandátumot nyert; az egyik a párt elnökéé. A hétfő hajnali adatok alapján az 1997 óta hatalmon lévő Munkáspárt a harmadik helyre csúszott vissza, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) mögé, amelynek egyetlen fő politikai programpontja Nagy-Britannia kivezetése az EU-ból. A brit EP-választást a Konzervatív Párt nyerte; a részeredmények alapján a két tartományban a toryk 28,6 százalékot kaptak. Utánuk a UKIP következik 17,4 százalékkal, majd a Munkáspárt 15,3 százalékkal.

Ez a brit baloldal vezető erejének katasztrofális veresége. A választások előtt számos elemző jósolta, hogy ha a Labour szavazataránya a 20 százalékos lélektani határ alá süllyed, az megpecsételheti az egyébként is súlyosan megingott helyzetű Gordon Brown kormányfő politikai sorsát. A Munkáspárt alsóházi frakciójában már a múlt héten elkezdtek köröztetni aláírásra egy e-mail-tervezetet, amely lemondásra szólítaná fel a miniszterelnököt.

Különösen kirívó a Labour walesi eredménye: a párt itt második lett a toryk mögött, 20 százalékos eredménnyel, ami 12 százalékpontos zuhanás. A Munkáspárt 1922 óta most először nem végzett az első helyen valamely népképviseleti választáson a walesi tartományban.

Megszerezte viszont első mandátumait az Európai Parlamentben a brit szélsőjobboldal vezető ereje, a Brit Nemzeti Párt. A BNP két jelöltje jutott be az uniós törvényhozásba a hétfő hajnalig beérkezett részeredmények szerint; egyikük Nick Griffin, a párt elnöke. A BNP-t a brit baloldal és a konzervatívok egyaránt fajgyűlölő politikával vádolják.

Griffin többször megfordult Budapesten is, legutóbb a Jobbik tavaly október 23-ai gyűlésén. Három éve bíróság elé idézték faji erőszakra uszítás gyanújával - ezért a bűncselekményért Nagy-Britanniában hét év szabadságvesztés róható ki -, az eljáró leedsi koronabíróság esküdtszéke azonban felmentette a vádak alól.

Nagy-Britanniában már csütörtökön megtartották az EP-választásokat, de a voksokat csak vasárnap késő este kezdték összeszámlálni, és még hétfő hajnalban is - órákkal a többi EU-ország végeredményének közlése után - csak az angliai és walesi részeredményeket lehetett tudni. Skócia és Észak-Írország választási eredményeit hétfőn napközben teszik közzé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását