2024. május 20. - Bernát, Felícia

Hiller: A jövő az alkalmazható tudásé

A jövő - de már a jelen is - a megszerzett, alkalmazható tudásról szól - mondta Hiller István a pedagógusnapi elismerések átadásakor csütörtökön a fővárosban.
2009. június 4. csütörtök 15:54 - HírExtra
Az oktatási tárca vezetője kiemelte: Magyarország jövője az oktatásban, a kutatásban és az innovációban rejlik.

Hiller István nemzetközi felmérések eredményére utalva felhívta a figyelmet arra a közös megállapításra, miszerint Magyarországon az esélykülönbségek a társadalmi és gazdasági háttér mellett a regionális különbségekből fakadnak. Az a cél, hogy az esélykülönbségeket csökkentsék, hogy minél több tehetséges gyermek a lehető legjobb feltételek mellett tudja tehetségét kibontakoztatni - mondta.

A miniszter azt mondta: nevelni, oktatni, és a tudást átadni olyan mesterség, amely a mindenkori változásra is felkészít. Az általános iskolások és középiskolások mai nemzedéke már teljes szabadságban született és nevelkedett, s teljesen másként viszonyul a világhoz, a többi generációhoz, másként teremt kapcsolatot környezetével.

Hiller István kifejtette: nem gondolja, hogy törvényekkel és paragrafusokkal lehetne megfogalmazni, hogy az osztályterem - ahol a tudás átadás-átvétel zajlik - milyen hangulatot árasszon. Általános recept nincs, tapasztalatok vannak - mondta.

A díjazottakhoz fordulva azt kérte, a tananyag mellett "adják azt, amit eddig is adtak, szívet és lelket".

A tárca vezetője a közelgő pedagógusnap alkalmából öt pedagógusnak Eötvös József-díjat adott át életpályájuk elismeréseként. Eötvös József-díjat kapott Antal János, az Általános Vállalkozási Főiskola főigazgatója, mestertanára, Doba László, az Eötvös József Gimnázium igazgatója, Mérő László, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézet egyetemi tanára, Mihályi Zoltánné, a Magyarországi Evangélikus Egyház oktatási osztályvezetője, és Réz Gáborné, a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola igazgatója. Az 1999 óta adományozott díj bruttó 1,5 millió forinttal, szoborral és oklevéllel jár.

Szintén öten vehették át kiemelkedő kollégiumi pedagógiai munkájukért a Tessedik Sámuel-díjat: az elismerésbe részesül Bugár Ferencné, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar kollégiumvezetője, Dán József, a nagyatádi József Attila Kollégium igazgatója, Engler József, a bajai Jelky András Szakképző Iskola és Kollégium kollégiumvezetője, Kozó József, a körmendi Rázsó Imre Szakközépiskola, Szakmunkásképző Intézet és Kollégium nyugalmazott kollégiumvezetője és Mikes György, a XI. kerületi Deák Ferenc Középiskolai Kollégium igazgatója. A díj bruttó 300 ezer forint pénzjutalommal, plakett oklevél elismeréssel jár.

Az esélyt teremtő pedagógusok közül százan Teleki Blanka-díjban részesültek. Az elismerés bruttó 300 ezer forinttal, oklevéllel és plakett elismeréssel jár együtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását