2024. május 7. - Gizella

Népszerűsödő oktatás

Ukrajnában évről évre növekszik a külföldi diákok száma, az ország felsőoktatási intézményei a kínaiak körében a legnépszerűbbek.
2009. május 30. szombat 08:10 - HírExtra
Az ukrán felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi diákok legnépesebb csoportja a kínai, akiknek a száma eléri a 6600-at. Az ország legismertebb felsőoktatási intézményének számító Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem ezer külföldi diákja közül 800 Kínából érkezett – írta legfrissebb számában a kijevi Korrespondent heti hírmagazin.

A cikk szerint az Ukrajnában tanuló kínai diákok könnyen össze tudják egyeztetni a tanulást a piacon történő árusítással. A hetilap által megkérdezett egyik kínai diáknak például annyira megtetszett az ország, hogy az egyetem elvégzése után Ukrajnában szeretne maradni és munkát találni.

A kínai diákok Ukrajnában leginkább számítástechnikát, nyelveket, közgazdaságtant és zenét tanulnak. Megkönnyíti a dolgukat, hogy a két ország megállapodott a diplomák kölcsönös elismeréséről.

Az ukrán felsőoktatási intézmények elégedettek a kínai diákok előmenetelével, akiknek általában csak a tanulmányaik kezdetén vannak gondjaik, amíg nem sajátítják el az orosz vagy az ukrán nyelvet. A rendkívüli szorgalmuknak és munkabírásuknak köszönhetően általában sikeresen túljutnak a nehézségeken, s mindössze a 10 százalékuk morzsolódik le – állítják ukrán egyetemi oktatók.

Ukrajnában összesen 43 ezer külföldi diák tanul a világ 110 országából, Kína után legtöbben Oroszországból (5 ezer fő) és Türkmenisztánból (2,6 ezer fő). Évente átlagosan ezerrel nő a felsőfokú tanulmányaik helyszínéül Ukrajnát választó külföldiek száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását