2024. április 29. - Péter

Demszky megpróbált átverni

Megpróbálták beadni az autósoknak, hogy 27 százalékkal emelkednek a parkolási díjak Budapesten. Nem sikerült. Demszky Gábor és csapata érthetetlenül ragaszkodik az adathoz. A HírExtra utánajárt.
2009. június 4. csütörtök 18:02 - Pénzes Dávid
Nincs könnyű helyzetben az, aki szeretné megtudni, mennyibe is kerül a parkolás Budapesten. Ha ugyanis megtekinti a budapest.hu internetes oldalt, melyet a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal üzemeltet, semmit nem talál a június 2-val életbe lépett új parkolási díjakról. Ha a keresőbe írja be az ember a „parkolás” vagy a „parkolási díj” kifejezést, kiderül az oldalon ilyen kifejezések nem találhatók. Ha pedig a leggyakoribb témák közül a „parkolás” menüt választjuk, akkor egy hibaüzenetes oldal jön be. Szar ügy. De talán nem véletlen.

A honlap ugyanis jó ideig azt hirdette, hogy a parkolás a fővárosban 27 százalékkal fog nőni. Ez, ha nem is szemenszedett hazugság, de Gyurcsány után mondhatjuk úgy, az igazság nem teljes kibontása. És sajnos ezt a ferdítést több médium is átvette. Igaz, a parkolásért fizetőket nem lehet átverni. Ők pontosan tudják, hogy egyik napról a másikra mennyivel többet kell bedobniuk a pénznyelőbe. Ettől függetlenül érdemes kimondani az igazságot végre.

A tér

A parkolási pénzek követhetetlensége
Az elmúlt három évben összesen 19,3 milliárd forint parkolási bevétele volt a három budapesti parkolási társaságnak, amelyből 8,9 milliárdot kaptak az önkormányzatok. De hová lett a többi?
A parkolási díjakkal kapcsolatban három dologra szeretnénk felhívni a figyelmet. Az első természetesen a díjak változása. Eddig a legmagasabb díjzóna a Belvárosban volt, 210 és 300 forintos óradíjjal. Ez most egységes lett és nőtt 365-re, ráadásul kitolódott a Nagykörúton túlra, egészen a Dráva utcáig. Így most a Szent István Park környékén, sőt a Lehel térnél is ennyit kell fizetni az eddigi 115 illetve 130 forint helyett. Azaz az emelések mértéke 74, 22, illetve 217 és 181 százalékos! Hol van ettől a 27?!

De nézzünk másfelé. A Podmaniczky utca Rákóczi út – Dózsa György út által határolt részeken eddig 115 forintot kellett bedobálni, míg most majdnem mindenhol 220 lesz. Ez sem 27 százalék, hanem egész pontosan 91! Egyetlen szűk területen nőtt 26 százalékkal a díj (145-ről 220-ra).

Budán a legfrekventáltabb területen 38 százalékkal emelkedtek a díjak: a körúton belül eddig 265 forintot kellet fizetni, most 365 lett. A körút és a Szilágy Erzsébet fasor között 210-ről 290-re ami szintén 38 százalékkal több, de itt olyan helyeket is belevontak a magasabb díjba, ahol eddig 150 forintot kellett bedobni egy órára, ez pedig majdnem dupla, azaz közel 100 százalékos emelés.

Az idő

A második az időintervallum változása. Sok helyen ugyanis úgy gondolták, hogy nem elég a este 6 óráig való fizetés hanem hasraütés-szerűen ezt felemelték este 8-ra. Azaz a VI., VII., VIII., kerületben a Bajcsy Zsilinszky út- Károly krt. –Múzeum krt.- Üllői út- Teréz krt.- Erzsébet krt.- József krt. által határolt területeken belül (beleértve a határoló utakat, tereket) munkanapokon 8-20 óráig kell fizetni a várakozásért.

A díjak változását befolyásoló harmadik tényező a BKV jegy árának emelkedése. A mostani fővárosi határozat azt tűzte ki célul, hogy a tömegközlekedés áraihoz alkalmazkodjon a parkolási díj. Mivel azonban a BKV jegy ára júliustól 4,8 százalékkal emelkedik, így nem lenne túlságosan meglepő, ha a parkolási díjak is követnék ezt.

Érthetetlen

Számtalan kérdést felvet az egész ügy. A legérthetetlenebb mégis az, hogy mi célja volt annak, hogy ferdítsenek a tényeken, és 27 százalékos emelést próbáljanak beadni a nyilvánosságnak? Nyilván politikai.

Csakhogy az embereket már nem lehet megvezetni ilyen ócska, szemétdombon talált trükkökkel. Hiába sulykolják belénk, hogy a parkolás alig emelkedett, ebben a kérdésben nem vagyunk átverhetők, hiszen a pénztárcánk súlya azonnal észlelhető. Akik meg nem parkolnak, azok nem fognak a „csak 27 százalékos emelés” miatt Demszkyékre szavazni. Menthetetlen bukta ez így is, úgy is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását