2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Vicc! Megint kivonult az ellenzék

Az ellenzékiek kivonulása után lendületes ütemben, csaknem minden előterjesztésről érdemi vita nélkül döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén az MSZP-SZDSZ-koalíció.
2009. június 3. szerda 18:00 - HírExtra
Az ellenzékiek azért vonultak ki az ülésről, mert a napirendi vitában antidemokratikusnak találták a városvezetői hozzáállást, továbbá jogszerűtlennek tartották, hogy az új szocialista képviselő egy határozatképtelen közgyűlés, csak az MSZP-SZDSZ koalíció előtt tette le az esküjét.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető az ezt követő rögtönzött tájékoztatóján hevesen bírálta és jogsértőnek nevezte a városvezetői eljárást. Utalva arra, hogy jelenleg nincs törvényességi kontroll az önkormányzatok felett, leszögezte: ha majd ismét törvényességi ellenőrzést végezhet a közigazgatási hivatal, akkor várhatóan a bíróság tesz majd pontot az eskütétel kapcsán kialakult jogvitára. Nem tartja kizártnak azt sem, hogy egy bírósági eljárás végén megsemmisíthetik azokat a közgyűlési döntéseket, amelyeket a szerintük jogilag vitatható eskütétel után fogadnak el.

Tiba Zsolt főjegyző az MTI-nek elmondta: nem tart ettől, mivel a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el.

Annak ellenére, hogy csak az MSZP-SZDSZ-képviselők maradtak a teremben, tucatnyi esetben meg kellett ismételniük a szavazást, mivel határozatképtelenné vált az ülés. A 34 fős MSZP-SZDSZ-koalíció minden tagjának a jelenlétére szükség van jelenleg ahhoz, hogy határozatképes legyen az ülés, s döntéseket hozhassanak.

Az új szavazásokra az ülést vezető főpolgármester-helyettesek "gyorsolvasás jellegű" névsorolvasása után került sor. A főpolgármester-helyettesek azért siettek a felolvasással, a választ meg sem várva, mert a délutáni óráktól a szocialisták előbb a Deák téren, majd kerületszerte különböző helyeken az utcán közlekedőket agitálták az EP-választáson való részvételre, jelöltjeik támogatására.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) előbb a költségvetés módosításakor, majd a kerékpárkölcsönző-rendszer kiépítése kapcsán is bírálta a főpolgármester-helyettesek előterjesztéseit. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a néhány hete elfogadott költségvetéshez benyújtott kiegészítőjében és helyszíni javaslatában indítványozta, hogy a büdzsé főösszegét a korábbi 532 milliárdról 565 milliárd forintra módosítsák.

Gy. Németh Erzsébet felvetése után több szocialista sem szavazta meg a büdzsé olyan jellegű módosítását, hogy egy alapítvány hároméves projektjéhez 25 millió forintot biztosítsanak. Gy Németh Erzsébet kérdésére a pénzügyi főpolgármester-helyettes közölte, hogy ez ügyben nem hozott még döntést sem a közgyűlés, sem a szakbizottság, a Főpolgármesteri Kabinet viszont támogatta a javaslatot.

Szocialista belvita alakult ki a kerékpárkölcsönző-rendszer kiépítéséről szóló javaslat kapcsán. Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes helyszíni javaslatában közgyűlési támogatást kért ahhoz, hogy 1,3 milliárd forintért egy év alatt a kerékpáros közlekedés népszerűsítése érdekében biciklikölcsönző-rendszert építsenek ki a Nagykörút és a Duna által határolt területen. A mintegy 1200 kerékpárral üzemelő rendszerhez minimum 500 millió forintos uniós támogatásra pályázik az önkormányzat.

Gy. Németh Erzsébet azt firtatta, biztosított-e a pályázat benyújtásának azon feltétele, hogy az önkormányzat költségvetésében forrást különítenek el. Az előterjesztésből, illetve Ikvai-Szabó Imre kérdésére adott válaszából ugyanis azt olvasta ki, hogy az önkormányzat költségvetésében nincs még erre elkülönítve a szükséges több mint 400 millió forint.

Az eltérő belső álláspont miatt a szocialisták frakciószünetet kértek. Ezt követően először nemet mondtak, majd a határozatképessé válást követően megismételt szavazás után hozzájárultak a pályázat benyújtásához.

A vitában Ikvai-Szabó Imre közgyűlési döntést sürgetett arról, hogy közfeladatnak tekinthető-e ennek a rendszernek a kiépítése, amihez egyébként 200 millió forint kell az éves üzemeltetésre. Hagyó Miklós úgy vélte, hogy a közterületi reklámbevételekből vagy a parkolási és behajtási díjakból is biztosíthatják az üzemeltetési költségeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását