2024. április 24. - György

Ötpárti egyeztetést akar Demszky az ingatlanadóról

Ötpárti egyeztetést kezdeményez Demszky Gábor (SZDSZ) szerdán a Fővárosi Közgyűlésben az ingatlanadó ügyében.
2009. június 2. kedd 15:49 - HírExtra
A főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján közölte: az egyeztetés után a 23 budapesti kerület polgármesterét értekezletre hívja össze, amelynek egyetlen témája lesz, az ingatlanadó fővárosi bevezetésének hatásai.

Demszky Gábor ismét leszögezte: az ingatlanadóról szóló javaslatot Budapest érdekeivel ellentétesnek, szakmailag átgondolatlannak, politikailag pedig feleslegesen kockázatosnak tartja.

"Az SZDSZ ügyvivői testületének többsége egyetért azzal, amit itt elmondtam" - közölte kérdésre válaszolva. Ha az SZDSZ ügyvivői testülete a bevezetés ellen foglal állást, az dominóhatást indíthat be, és "a kormány elállhat ettől az átgondolatlan (...) javaslattól" - fogalmazott.

A főpolgármester emlékeztetett, hogy két héttel ezelőtt álláspontját levélben kifejtette Bajnai Gordon kormányfőnek is, az SZDSZ ügyvivői testületének pedig azt javasolta, hogy jelenlegi formájában ne támogassák az ingatlanadó bevezetését.

Hozzátette: egy igazságos, méltányos, az élőmunka terheit érdemben csökkentő, a személyi jövedelemadóból levonható ingatlanadózási rendszert bevezetésként támogatna. A mostani javaslat elfogadásával azonban a kormány éppen azt érné el, hogy hosszú időre ellehetetlenítené ennek az adónemnek a bevezetését - vélekedett.

Azzal kapcsolatban, hogy miért tartja Budapest érdekeivel ellentétesnek ezt az adónemet ebben a formában, Demszky Gábor elmondta, hogy Budapesten akár egy kétszobás társasházi lakás is lehet olyan árfekvésű, hogy a 30 millió forint feletti kategóriába tartozzon.

Idézte az Otthon Centrum ingatlanforgalmazó cég adatait, miszerint Budapesten minden negyedik eladásra kínált ingatlan 30 millió forintos értékhatár felett van.

A főpolgármester véleménye szerint az előkészítésre jóval több időt kellene hagyni, hiszen ezen múlik minden, nem csak a bevétel nagysága, de a szociális méltányossági szempontok érvényesíthetősége is.

Budapest esetében veszélyt jelent az is - folytatta -, hogy az ingatlanadó a fővárosból való kiköltözésre ösztönözné azokat, akik nem kívánják ezt az adót megfizetni.

"Nem látom értelmét egy olyan döntés meghozatalának, amelynek a költségvetési hatása nem ebben a ciklusban, hanem a következőben jelentkezik" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ebből az adóból nem keletkezne egyetlen adóforint sem, a választási győzelemre leginkább esélyes párt vezetői ugyanis bejelentették, hogy hatalomra kerülésük esetén mindenképpen eltörlik ezt az adót. Ezzel az ingatlanadó a tandíj, a kórházi napidíj és a receptdíj sorsára jutna - tette hozzá Demszky Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását