2024. május 16. - Mózes, Botond

A Vízműért tüntetnek

Demonstrációt szervez szerdára a váci székhelyű Duna-menti Regionális Vízmű Zrt. üzemi tanácsa és szakszervezete, tiltakozva ezzel a vízmű tervbe vett "szétzilálása" ellen - közölte a társaság osztályvezetője kedden az MTI-vel.
2009. június 2. kedd 17:48 - HírExtra
Gombás Ernő elmondta: azért kerül sor az akcióra, mert a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) áprilisi ülésén úgy határozott, hogy a Duna-menti vízmű állami üzletrészét vagyonkezelésbe adja az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. részére.

Márpedig ez a lépés a tüntetésre készülők szerint indokolatlan, lényegében a vízvagyon mint nemzeti kincs privatizálásához vezető lépésként fogható fel, ami elfogadhatatlan. Ezért a demonstráción a 900 dolgozót foglalkoztató társaság alkalmazottain kívül az érintett 124 település lakói is jelezték részvételi szándékukat - tette hozzá.

Vácott korábban már aláírást is gyűjtöttek a regionális vízmű önállóságának megőrzését követelve, s csaknem nyolcezren írták alá az íveket.

Az osztályvezető kiemelte: a 600 ezer környékbeli lakos vezetékes vízellátásáról gondoskodó Duna-menti Regionális Vízmű jól működő egység, tavaly 180 millió forint nyereséget könyvelhetett el, és a hozzá tartozó településeken eleve 60 százalékkal olcsóbb a vízdíj, mint például az üzletrész átadására kiszemelt észak-dunántúli vízműnél.

A demonstráción várhatóan a helyi polgármester és a körzet parlamenti képviselői is részt vesznek, akiket a szervezők felkérnek arra: járjanak közben a Pénzügyminisztériumnál a tervezett intézkedés visszavonásáért.

Korábban Fónagy János (Fidesz) képviselő a vagyongazdálkodási tanács által megfogalmazott, a vízvagyon tervezett vagyonkezelésbe adásáról szóló állásfoglalást idézve kérdéssel fordult az Országgyűlésben a témával kapcsolatban a szaktárca vezetőjéhez. Oszkó Péter pénzügyminiszter ekkor azzal kezdte válaszát: nem, nem és nem, vagyis "nem adjuk el a vízvagyont, nem adjuk el a vízhasznosítást, nem adjuk el a vízszolgáltatást".

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács legutóbbi ülésén határozatban erősítette meg, hogy továbbra sem támogatja a regionális víziközmű-társaságcsoport teljes vagy részbeni értékesítését, privatizációját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását