2024. április 28. - Valéria

A szakembernek nem tetszik a forgalomkorlátozás

Minden ésszerűséget és szakmaiságot nélkülöz az a semmilyen illetékes fórum által még meg nem tárgyalt elképzelés, hogy nyáron, modellkísérletként, egy hónapra mesterséges lezárásokkal kényszerítsék tömegközlekedésre és biciklihasználatra az autósokat a fővárosban - mondta szerdán Lakos Imre (SZDSZ) az MTI-nek.
2009. május 20. szerda 15:58 - HírExtra
A politikus közölte, hogy a főváros közlekedési tanácsnokaként, a szakbizottság elnökeként elhatárolódik ettől az "agyrémtől", "íróasztalötlettől".

Tájékoztatása szerint sem az önkormányzat szakbizottsága, sem a Főpolgármesteri Kabinet, sem a BKV nem tárgyalt még előzetesen erről, az Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes által ismertetett, a sajtóban kedden már kész tényként bejelentett, egyébként jó szándékú elképzelésről.

Számos kérdés közt felmerül ez ügyben az is, hogy vajon honnan teremtenének elő a költségvetés elfogadása után több száz millió forintot erre az ötletre, amelyről még az MSZP- és az SZDSZ-frakció tagjai is csak a sajtóból értesültek - mondta Lakos Imre. Hozzátette, hogy az elképzelés gyakorlatilag a nemrég elfogadott BKV-paraméterkönyv, összmenetrend módosítását is jelentené.

Elmondta azt is, hogy az EU-ban is próbálkozott már néhány város hasonló ötlettel, de csak ott, ahol úgymond a forgalom "fel tud szívódni" a mellékutcákba. Budapesten azonban erre nincs lehetőség, az útépítések, a közmű-rekonstrukciók, a rakpartlezárás, az elöregedett, több mint húszéves BKV-járműpark, de főként amiatt, mert hiányzik a 4-es metró, egy dél-budai híd, az Andor utca kiszélesítése, a villamosvonalak összekötése, és a Szabadság híd is gyakorlatilag a semmibe vezet Pest felé.

A szabad demokrata politikus szerint évekkel megelőzte korát ez a kétségtelenül jó szándékú, de ma még megvalósíthatatlan ötlet.

Kifejtette, hogy egy modellkísérlet követelményeinek nem felel meg ez az elképzelés. Ha ugyanis tesztelni kívánnak egy szituációt, akkor azt olyan körülmények közt kell, amilyen helyzetben alkalmazni akarják azt. Így az ötlet modellezés jellegű kezelése ellentmond minden szakmaiságnak. Olyan körülmények közt akarnak nyáron egy hónapig tesztelni, ami semmilyen más helyzethez nem hasonlítható. Így ebből gyakorlatilag nem lehetne megfelelő tanulságokat leszűrni.

Emellett nem érik el azt a célt sem, amit a Levegő Munkacsoport akar, azt, hogy csökkenjen a levegő szennyezettsége. A korábbinál sokkal nagyobb lenne ugyanis a kísérleti zónában a környezetszennyezés, a dugókban várakozó autók miatt.

A politikus - aki a XI. kerület alpolgármestere is - megjegyezte, hogy tipikus példa erre az Andor utcai nagy környezetterhelés, amely azért alakult ki, mert nincs átmenő forgalom, mivel még nem valósult meg az utca kiszélesítése.

Lakos Imre - utalva arra, hogy a Főmterv nem vállalta ennek a szakmaiatlan ötletnek a kidolgozását - megjegyezte, hogy "jó pénzért" persze más elkészítette azt, "a szakértőknek semmi nem drága".

A szabad demokrata városvezető nem érti azt, hogy miért állt ki politikustársa egy ilyen előkészítetlen elképzeléssel idő előtt a nyilvánosság elé. Sajnálatos, hogy ezzel egy jó ötletet, a Belváros közlekedésének tehermentesítését ellehetetlenítik - mondta.

Az origo.hu korábban azt írta, hogy egy elkészült tanulmány szerint Budapesten mesterségesen idéznének elő dugókat a főutak egy-egy sávjának lezárásával, hogy tesztelhessék a főváros forgalomcsökkentési terveit.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes keddi sajtótájékoztatóján közölte, a Belváros halkabb, élhetőbb lehet, ha sikeresen lezárul a július 4-től augusztus 2-ig tartó forgalomkorlátozási kísérlet.

Véleménye szerint a város kinőtte az autóforgalmat, nincs elég lehetőség arra, hogy az emberek egyéni módon oldják meg a közlekedést.

Közölte, hogy a kísérlet része a közlekedési alternatíva nyújtása is, ezért több gyalogos, kerékpáros és tömegközlekedési alternatívát kell adni, és a buszokat előnyben kell részesíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását