2024. május 10. - Ármin, Pálma

Mégis ellenzéki párt az SZDSZ

Az SZDSZ ellenzéki képviselőcsoportnak tekinthető - erről döntött az alkotmányügyi bizottság hétfői eseti állásfoglalásában kormánypárti többséggel, a kormánypárti státuszról szóló, szintén hétfőn elfogadott általános érvényű állásfoglalás alapján.
2009. május 18. hétfő 13:30 - HírExtra
A bizottság általános érvényű állásfoglalása szerint a kormánypárti, illetve az ellenzéki képviselőcsoport fogalmának meghatározásakor kizárólag objektív, külső és formális ismérveket lehet alkalmazni. A kormánypárti-ellenzéki jellegnek csak az az objektív ismérve lehet, hogy egy képviselőcsoport pártja részt vesz-e a kormányban vagy sem.
"Csak a koalíciós szerződés létéhez és a de facto kormányzati részvételhez kapcsolható a kormánypártiság. Más, nem formális szempontok nem vehetők figyelembe" - tartalmazza az állásfoglalás.

A bizottságot - mint a házszabály értelmezéséért felelős bizottságot - korábban Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kérte fel a kormánypárti, illetve az ellenzéki státusz meghatározására.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén kormánypárti többséggel általános vitára alkalmasnak találta a közbiztonság és a közrend védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló javaslatot.

A javaslat vitájában Répássy Róbert, a bizottság fideszes alelnöke kifejtette, hogy pártja álláspontja szerint ez a javaslat "pótcselekvés", a közbiztonság javítását a büntetési tételek szigorításával, a rendőrség megerősítésével lehetne elérni. Juhász Gábor, az igazságügyi tárca államtitkára erre válaszolva azt mondta: a javaslat nem "pótcselekvés", hanem "kiegészítő cselekvés", amely a rendőrség munkáját segíti elő. Példaként említette, hogy egy óvoda előtt nem feltétlenül kell, hogy egyenruhás rendőr álljon, ezt a feladatot akár polgárőrökre is lehet bízni.

A törvényjavaslat egységesen szabályozza a rendőrség, a természetvédelmi és mezei őrszolgálat, a közterület-felügyelet, valamint a polgárőrség közötti együttműködést.
A bizottság kormánypárti többséggel támogatta a 97 szocialista képviselő által benyújtott alkotmánymódosítási javaslatot, amely többek között a holokauszt-tagadás büntethetővé tételét célozza.

A javaslatról hosszas vita bontakozott ki a bizottságon belül, ennek során Répássy Róbert kifejtette, hogy csupán azzal a módosítással értenek egyet, hogy az alaptörvénybe kerüljön be: "tilos az önkényuralmi rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények nyilvános tagadása, kétségbe vonása, jelentéktelen színben való feltüntetése". A javaslat többi részét azonban értelmetlennek, szükségtelennek nevezte.

A bizottság egyhangúlag támogatta Herényi Károly MDF-es képviselő önálló indítványát a Centrum Parkoló Kft., valamint a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulásának tevékenységét és kapcsolatát vizsgáló bizottság felállításáról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

OldMan
2009. május 18. 14:58
OK. Az SZDSZ tehát ellenzéki párt. Tud erről az SZDSZ?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását