2024. április 29. - Péter

Dráma a döntőben: majdnem csodát tett a Győr!

Majdnem sikerült... Hét gólos hátrányról állt fel a Győri Audi ETO a Bajnokok Ligája döntőjének visszavágóján a Viborg ellen, végül mégis a dánok örülhettek. Íme a drámai meccs részletei!
2009. május 16. szombat 18:14 - HírExtra
A Viborg a BL győztese (90-59-es összesítéssel), örülnek is neki a dán lányok. Herr Anita ellenben sír, mint ahogy Kovacsics is. A meccs két hősén nem múlt semmi annak ellenére sem, hogy Herr Anita másfél perccel a vége előtt kihagyott egy hetest, Kovacsics pedig nem tudta bedobni utolsó helyzetét.

Szégyenkezniük azonban nem kell a magyar csapat játékosainak. Sőt. Micsoda meccs volt ez is, mínusz hétről jött fel az ETO, nem omlott össze Görbicz nélkül sem. A vége azonban nem sikerült. Mit lehet ilyenkor mondani? Mivel lehet vigasztalni a lányokat? Van egyáltalán egy ilyen körülmények között elbukott finálé okozta sebekre gyógyír?

Van bizony. Mondjuk ha jövőre megteszik azt Tomoriék, amit idén végül is nem sikerült. Az azonban egy év, addig hányszor, de hányszor fogjuk felemlegetni ezt a végül is drámai végű meccset...

Győri Audi ETO KC - Viborg HK 23-26 (10-14) összesítésben 59-60
Gólszerzők: Vérten 3, Kovacsics 2 (2), Mravikova 2, Hornyák, Tomori, Spiridon, ill. Mikkelsen 6, Skov 3, Jurack 2, Althaus, Varzaru, Zsaj
Hetesek: 2/6, ill. 1/2
Kiállítások: 4 ill. 8 perc

Utolsó lövés, utolsó sansz. Kovacsics betör, lő... és Haraldsen véd. Vége. Ugyan van még egy időntúli szabaddobás, de Tomori azzal már nem tud mit kezdeni. Vége. 23-26. Egyetlen gólon múlt, hogy hetesekkel dőlhessen el a BL döntője.

Fél perc van hátra. Herr Anita hetest lő. Ejt. Felsőléc. Jöhetnek a dánok. Ennyin fog múlni?

23-25: ez jó nekünk. De lesz még gól? Lund keze elsül, 23-26... Nem baj, kell a gól!


Egy perc van hátra.

58. perc: hetes! Be kell lőni! Herr Anita. Odaáll. Góóóóóóóóól! Feljövünk kettőre! Meglehet a csoda... Meglehet? Ötezer ember tombol az arénában Veszprémben.

Négy és fél perc, négy gólos hátrány. Kovacsics egyszerűen fantasztikus, betör, hetes. Herr Anita belövi. Három, három, három! 22-25. Itt az esél, lányok, most kell a mindennél is többet beleadni!


54. perc: 20-25. 20-25. 20-25. Nem csökken. Viszont muszáj lenne lefaragni a hátrányból. Herr Anita azt teszi: belövi a hetest, négyre feljövünk (21-25), Althaus sem jön már vissza, harmadszor is kiállították.

50. perc: Konkoly Csaba kezéből berepül az időkérést jelző kis T betűs táblácska a pályára, annyira hevesen gesztikulál. Két perces kiállítást ér ez az akció. Az állás közben iímét rosszabbra fordul: 19-24, kilenc perc van hátra... A dán támadók nem villognak most annyira, Haraldsen azonban nem véd rosszabbul. Mi lesz ebből?

Mi történik itt? Vérten nem tud hibázni, Pálinger elkezdett védeni, önkívületben a győri csapat. Konkoly Csaba ezer fokon izzik és magyaráz, a lányok teszik a dolgukat. Ezek már az utolsó erőtartalékok!
Az állás 19-23.

46. perc: feltámad a Győr? Mínusz hatról visszajönnek a lányok. Mínusz öt, mínusz négy, mínusz három... Az állás 18-21. Kovacsics szinte transzban irányít, végre a hetesek is bemennek, Spiridon is egyre több használható labdát kap beállóban.

Ez az lányok, gyerünk, harcoljatok!

42. perc: az eddigi legnagyobb különbség alakult ki (14-21). Valljuk be, a Győr védekezése egész meccsen nem állt össze rendesen, átlövésből csak elvétve tudunk gólt szerezni, beállósunkat szinte egy az egyben kikapcsolják, egyedül Kovacsics, az egyik legfiatalabb és legtapasztalatlanabb játékos hozza azt, ami kell a sikerhez.

Hat van közte... 12-18. Pedig még a kettő is sok lenne, az ugyanis szinte már biztos, hogy a Viborg 26 gólnál többet fog lőni. Azaz a Győrnek jó lenne csak eggyel kikapni...


Tomori, Kovacsics, Spiridon és a többi kulcsember is próbálkozik, de... lányok, most kell összeszednetek magatokat!

33. perc: tűzharccal kezdődik a második félidő! Kettő ide, kettő oda, pedig még csak három perc telt el a BL-döntő párharcának utolsó félidejéből (12-16).

Félidő. 14-10, s nem ide... Nem túl jó hír ez, mint ahogy az sem, hogy az egy hete fásultnak, lassúnak és körülményesnek tűnű dán klasszisok ma nem tűnnek ilyennek, viszont nagyon lelkesek. Úgy látszik, hogy nem a levegőbe beszéltek a meccs előtt a Viborg játékosai, amikor fogadkoztak, hogy nekimennek a Győrnek.

10 gól azonban - főleg egy ilyen védekezés mellett - nem elég egy BL-döntőben.
Pálinger Katalin a kezdeti perceket leszámítva nem nyújtja az extraklasszist teljesítményt, kollégája azonban, a norvég válogatott Haraldsen sok borsot tör az ETO játékosainak orra alá. Jól véd, na...

Nem a miénk az utolsó 10 perc, de valahogy tartjuk magunkat. Csakhogy ezekben a percekben iszonyatos energiákat kell mozgósítaniuk a győri lányoknak azért, hogy ne nőjjön öt gólosra a hátrányuk...

Futószalagon jönnek most a dán gólok (8-13), Mikkelsen és Althaus megállíthatatlannak tűnnek, a meccs képéből pedig egyértelmű, hogy Jakob
Vestergaard csapata kielemezte az első meccsen nagy meglepetést okozó győri játékot - pont ettől tartott a HírExtra által a meccs előtt megkérdezett Laurencz László...

20. perc: Vérten talál be a szélről, de nem az a meccs legjellemzőbb momentuma. Emberelőnyben is nehézkesen támadunk, hátrányban pedig... a játék szinte minden elemében jobbak a dánok, gyorsabbak, erőszakosabbak, és szerencsésebbek is.

Vérten még szépít (5-6), innentől azonban a Viborg percei következnek. Most először érezni a döntő során (beleértve az odavágót is), hogy jobbak a dánok. Ezt a nehéz periódust kellene túlénünk valahogy, Konkoly Csaba időt is kér. Az állás 5-9.


14. perc: baj van... Hornyák már második két percét kapja. Ráadásul a hetest is belövi Skov (4-6).

Mikkelsen, Spiridon, Skov... felváltva esnek a gólok, egyik csapat sem tud komolyabb előnyt kialakítani (5-6). Talán ha belőnénk az egyébként sűrűn megítélt heteseinket: egyszerűen nem tudnak a győri lányok büntetőből betalálni, se Herr, se Tomori nem fogott ki ma túl jó heteslövő napot.


7. perc: Kovacsics besárgul, Skov pedig sajnos óriási gólt ragaszt az egyébként ma is remek formában védő Pálinger kapujába (2-3). Azonban Tomori is elkezdi a gólgyártást, így ismét egyenlő az állás (3-3).

6. perc: Hornyák lendületben, felugrik, lő, szonyatosan nagy gól (2-2)! Ez az, nem szabad engedni, hogy több góllal elmenjenek a dánok.

5. perc: lerohannak a dánok, Mikkelsen góljával már náluk az előny (1-2).

4. perc: Vérten megszerzi a vezetést (1-0)! Althaus azonban rögtön válaszol a győri találatra (1-1).

3. perc: megszerezhettük volna a vezetést, Herr Anita hetese azonban a felsőlécre hullott.

2. perc: sárga lap! Althaus nem bírt a Görbicz Anita hiányában irányító Kovacsics Anikóval.

1. perc: elkezdődött a mérkőzés - ötezer szurkoló a Veszprém Arénában, fergeteges hangulat.

Győri Audi ETO KC - Viborg HK


Csapatok

Győr:

1 Oguntoye Viktória
12 Herr Orsolya
16 Pálinger Katalin
2 Tomori Zsuzsanna
4 Deáki Dóra
6 Vérten Orsolya
7 Katarina Mravíková
14 Kovacsics Anikó
17 Hosszu Boglárka
18 Horváth Bernadett
25 Herr Anita
31 Hornyák Ágnes
33 Gabriela Rotis-Nagy
80 Simona Spiridon

Viborg:

1 Louise Bager Due
16 Katrine Lunde Haraldsen
2 Rikke Skov
3 Csao Zsaj
4 Grit Jurack
7 Gitte Aaen
10 Henriette Mikkelsen
11 Lene Lund Nielsen
13 Christina Varzaru
14 Kristine Lunde
18 Karen Smidt
19 Kovacsicz Mónika
21 Ida Björndalen
23 Anja Althaus
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását