2024. május 20. - Bernát, Felícia

Békét viszünk Afganisztánba?

Udvariassági látogatáson fogadta csütörtökön Szekeres Imre Afganisztán Baglán tartományának kormányzóját, Mohammad Akbar Barakzait - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.
2009. április 30. csütörtök 20:36 - HírExtra
Szekeres Imre - a tárca közlése szerint - hangsúlyozta, hogy a NATO afganisztáni missziójában részt vevő magyar katonák célja és feladata, hogy stabilitást és békét teremtsenek az országban.

A megbeszélésen a miniszter hangot adott azon véleményének, amely szerint a feladat úgy hajtható végre sikeresen, ha a nemzetközi erők Afganisztán történelmi, társadalmi és kulturális hátterét is figyelembe véve "afgán megoldást" találnak a kialakult helyzet rendezésére. Ennek megfelelően nem nyugati típusú államszervezet és berendezkedés kiépítésére kell törekedni, hanem a helyi viszonyok között működőképes ország kialakítására.

Az ehhez vezető úton fontos lépés lesz a nyáron tartandó választás Afganisztánban, melynek nyugodt és zökkenőmentes lebonyolításához más NATO-tagállamokhoz hasonlóan Magyarország is hozzájárul. A májusban kitelepülő 40 fős lövészszakasz feladata a szavazás biztonságának segítése lesz - olvasható a tárca közleményében.

Mohammad Akbar Barakzai a találkozó során köszönetét fejezte ki a magyar katonák Baglánban eddig végzett munkájáért. A kormányzó elmondta, a tartományi újjáépítési csoportban szolgáló katonák és az afgán erők együttműködése hatékony, mindez bizakodásra ad okot a választások rendezettségét illetően - zárul a szaktárca közleménye.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot (PRT) az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT mellett magyar segélyszervezetek is jelen vannak a tartományban, így a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mellett a Baptista Szeretetszolgálat is.

A kormányzót szerdán Sólyom László fogadta hivatalában, a találkozó során Mohammad Akbar Barakzai átadta a magyar államfőnek Hamid Karzai afgán elnök üzenetét. Ebben az állt, hogy Afganisztán továbbra is számít arra a segítségre, amelyet Magyarország a bagláni Tartományi Újjáépítési Csoport vezetésében nyújt katonai, mezőgazdasági, oktatási és egészségügyi területen.

Balázs Péter külügyminiszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a gazdasági válság miatt öt százalékkal csökkenti a kormány az afganisztáni újjáépítést segítő - eredetileg ötszázmilliós - fejlesztési támogatást. Szekeres Imre honvédelmi miniszter ezt követően bejelentette: az afganisztáni választások biztonságos megtartása érdekében újabb negyven magyar katona indul májusban a közép-ázsiai országba.

A katonák kiképzése megtörtént, ők májusban utaznak ki, hat hónapig lesznek Afganisztánban - mondta a honvédelmi miniszter.

Korábban a Külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a 49 éves Mohammad Akbar Barakzait 2009 januárjában nevezték ki Baglán tartomány kormányzójának, amiben családi háttere, társadalmi tekintélye és szervezőképessége komoly szerepet játszott. Az elődje hivatali ideje alatt szétzilálódott tartományban Hamid Karzai elnök tőle vár haladást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását