2024. május 19. - Ivó, Milán

Háború? Támadásba lendültek a tálibok

Megindították előre bejelentett offenzívájukat a radikális iszlám tanokat követő tálibok csütörtökön Afganisztánban.
2009. április 30. csütörtök 12:21 - HírExtra
A tálibok helyettes vezetője, Bradar Ahund molla a tervezett külföldi - mindenekelőtt az amerikai - csapaterősítésre válaszul jelentette be szerdán, hogy harcosaik országos offenzívát indítanak. Omar molla helyettese célpontként "az országba betörő ellenség katonai támaszpontjait, diplomáciai központokat, katonai konvojokat, a bábkormány képviselőit és a parlamenti képviselőket" nevezte meg.

Aznap az északi Kunduz tartományban hajtottak végre két támadást a tálibok, egy német katona halálát és kilenc másik sebesülését okozva. A német katonák elleni támadások egybeestek Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter váratlan kabuli látogatásával. A német diplomácia irányítója csütörtökön utazik el Afganisztánból.

Az amerikai parancsnokság alatt álló nemzetközi koalíciós erők eközben arról számoltak be, hogy négy feltételezett iszlamista felkelőt öltek meg a csütörtökre virradó éjszaka Kabul közelében. Az iszlamistákkal vívott tűzharcban egy eltévedt golyó megsebesített egy nőt is, akit a szövetséges erők kórházában ápolnak, állapota stabil. Egy lázadó megadta magát. Az összecsapás helyszíne a fővárostól 85 kilométerre délnyugatra fekvő, többségükben pastuk lakta Logar tartomány volt.

Afganisztánt 1996 és 2001 között a tálibok kormányozták. Uralmukat nemzetközi haderő döntötte meg az Egyesült Államok vezetésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását