2024. május 20. - Bernát, Felícia

Pénzt nem, de katonákat küldünk

Az afganisztáni választások biztonságos megtartásáért újabb negyven magyar katona indul májusban a közép-ázsiai országba.
2009. április 29. szerda 20:05 - HírExtra
Szekeres Imre a PRT-kormánybizottság ülése után beszélt arról, hogy májusban indul az újabb negyven katona. A tanácskozáson jelen volt a magyar tartományi újjáépítési csoportnak (PRT) helyet adó Baglán tartomány kormányzója is.

"Kiképzésük megtörtént, májusban kiutaznak, hat hónapig ott fognak tartózkodni azért, hogy segítsék a szavazás biztonságát, más NATO-tagállamokhoz hasonlóan" - mondta Szekeres Imre. A miniszter hozzátette: a magyar katonák azért maradnak novemberig, mert elképzelhető, hogy kétfordulós lesz a választás, amelynek második fordulóját ősszel tarthatják.

Több mint 310 magyar katona teljesít ma szolgálatot Afganisztánban, a legtöbbjük Baglán tartományban. Feladatuk, hogy békét és stabilitást teremtsenek - mutatott rá Szekeres Imre a bizottsági ülés utáni sajtóértekezleten az MTI-nek.

A tárcavezető kiemelte: bízik benne, hogy biztonságban és békében zajlik le az augusztusi elnökválasztás.

A budapesti bizottsági ülésen szintén részt vevő bagláni kormányzó is arról beszélt, hogy az afgán kormány és a nemzetközi erők megtették a szükséges biztonsági lépéseket a választásokra való felkészülésben.

Mohammad Akbar Barakzai hangsúlyozta, hogy a választási előkészületeknél eddig semmilyen problémát nem tapasztaltak, sem Baglánban, sem az ország más területein. Ez is azt mutatja, hogy a magyar PRT katonái és az afgán erők rendkívül hatékonyan működnek együtt. A tartományi kormány minden héten egyeztet a tartományi újjáépítési csoporttal és a helyi rendőrséggel is - tette hozzá.

Mohammad Akbar Barakzai azt mondta, biztos benne, hogy a választások "korrektek" lesznek Baglán tartományban, az emberek többsége szeretne voksolni.

Az MTI kérdésére a kormányzó megerősítette, hogy hétfőn - az északi tartományokban szokatlan módon - tálibok támadtak meg egy tartományi hivatali épületet a bagláni Borka településen. A támadásban a hivatal egyik munkatársa életét vesztette. Hozzátette: az eset ellenére nem számít arra, hogy a támadások gyakoribbá válnak.

Balázs Péter külügyminiszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az augusztusi választás nagy kihívás Afganisztán számára, de Magyarország bízik benne, hogy az elnökválasztás eredménye tovább segíti a stabilizációt.

A miniszter az MTI kérdésére elmondta: a gazdasági válság és a költségvetési megszorítások "csekély mértékben" érintik az Afganisztánnak nyújtott magyar fejlesztési támogatást is.

"Körülbelül öt százalékkal kell csökkentenünk ezt a keretet. Én abban bízom, hogy ezt nem fogják megérezni Afganisztánban. Próbálunk ésszerűen minden területen egy picikét visszavenni, ugyanakkor külső forrásokat is bevonunk, tehát más donoroknak a pénzét is be tudjuk csatornázni" - mondta a tárcavezető.

Az MTI diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a fejlesztési támogatás mintegy 460 millió forintra csökken. Ugyanakkor - a korábbiakhoz hasonlóan - ez az összeg uniós forrásokkal is kiegészül, ráadásul egyebek mellett a görög és a japán állam is hozzájárul ennek a keretnek a növeléséhez.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT mellett magyar segélyszervezetek is jelen vannak a tartományban, így a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mellett a Baptista Szeretetszolgálat is.

A bagláni kormányzó kedden érkezett hatnapos látogatásra Budapestre. Szerdán a PRT-kormánybizottság ülése előtt Mohammad Akbar Barakzait fogadta Sólyom László államfő is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását