2024. május 19. - Ivó, Milán

A sertésinfluenzát az ember terjeszti, nem a sertéshús

A sertéshús nem fertőz, ezt tudnia kell a lakosságnak, ahogyan azt is, hogy semmiféle más élelmiszerrel nem terjed az influenza vírus - tartalmazza a Magyar Agárkamara szerdai közleménye.
2009. április 29. szerda 17:17 - HírExtra
A vírus cseppfertőzéssel kerül egyik emberről a másikra, vagyis a fogyasztóknak semmi okuk nincs arra, hogy lemondjanak a sertéshúsról és a húskészítményekről - összegzi véleményét a testület. Így semmilyen kockázatot nem vállal, aki magyar sertéshúst vásárol a boltban. Egyrészt azért, mert ez az új influenza vírus Magyarországon még nem jelent meg, másrészt, ha megjelenne is, akkor sem fertőzne a húsok fogyasztásán keresztül.

Magyarország sertéstelepeit szigorúan ellenőrzik a helyi és hatósági állatorvosok, nemcsak most, hanem járványmentes időszakban is. A nagyüzemi telepek saját érdeke, hogy szigorú állategészségügyi intézkedések mellett működjenek.

Az agrárkamara közleményében leszögezi: a szóban forgó vírus már nem a sertésinfluenza vírusa. Ez a törzs egy új vírusnak tekinthető, mely elegyíti genetikai állományában az emberi, a madár- és a sertésinfluenza vírusának örökítő anyagait, génállományát. Tehát nem a sertés hordozza és terjeszti már e kórokozót, hanem maga az ember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását