2024. május 19. - Ivó, Milán

Sertésinfluenza: Felkészültünk az oltóanyag gyártására

Felkészült a mexikói úgynevezett sertésinfluenza elleni oltóanyag gyártására a hasonló szerek előállítására berendezkedett Omninvest Kft.; ha megkapják a világjárvánnyal (pandémiával) fenyegető vírustörzset, rövid időn belül megkezdődhet az ampullák töltése - közölte a társaság munkatársa szerdán az MTI-vel.
2009. április 29. szerda 14:14 - HírExtra
Németh Zsolt elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet,(WHO) szerint a A/H1N1 nevű vírus valamennyi országban felbukkanhat, de mielőtt a járvány netán felütné a fejét, a vírustörzsminta felhasználásával megindulhat az ilyen esetekre kidolgozott, úgynevezett pandémiás termelési terv végrehajtása.

A pandémiás termelési terv elkészítéséhez - saját fejlesztési pénzek mellett - a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól 2006-ban pályázati úton elnyert 2 milliárd forintos keretet használta fel a társaság. E szerint az influenza elleni évi 1,6 millió ampulla oltóanyagot egy speciális technológiával, elölt vírus felhasználásával állítják elő. Az ebből gyártott injekció mozgósítja az ember védekező mechanizmusát, ellenanyagot termel, ami felvértezi az illető immunrendszerét az élő vírus támadásának visszaverésére - utalt rá a szakember.

A Pilisborosjenőn 1995-től működő, száz embert foglalkoztató üzem szükség esetén a napi normál termelésről azonnal átválthat az újfajta influenzavírus elleni oltóanyag gyártására. A kapacitás heti 500 ezer ampulla előállítását teszi lehetővé - közölte Németh Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását