2024. május 19. - Ivó, Milán

Sertésinfluenza: Napokon belül oltóanyagot gyárthatunk

Napokon belül Magyarországra érkezhet az az új, A/H1N1 típusú influenzavírus-törzs, amelynek segítségével elindulhat az oltóanyaggyártás - mondta Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke szerdán a parlament egészségügyi bizottsága előtt.
2009. április 29. szerda 15:26 - HírExtra
A szakember közölte: az úgynevezett vadvírust már korábban megkérték, a törzs az Egyesült Államokból érkezik.

Amint a magyar szakemberek megkapják a vírustörzset, 8-12 héten belül elkészülhet az első 500 ezer adag oltóanyag - mondta Bujdosó László.

Hozzátette: "nem elképzelhetetlen", hogy a már korábban beadott humán vírus elleni oltóanyag egyfajta keresztvédettséget biztosít az újfajta vírus ellen. Az, hogy fennáll-e a keresztvédettség, a vírustörzs Magyarországra érkezése után 1-2 héten belül derül ki.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy a legfrissebb adatok szerint összesen 2.374 gyanús esetet tartanak nyilván, 87 betegnél igazolták az említett vírus jelenlétét. Európában 106 "gyanús" páciensről tudnak, közülük négy embernél mutatták ki a vírust.

Az országos tiszti főorvos a bizottság előtt megismételte, hogy a vírusnak nincs köze a sertéshúshoz, élelmiszerrel nem terjed, elkapni ugyanúgy lehet, ahogy a "hagyományos" humán influenzavírust, tehát cseppfertőzéssel.

A szakember a külföldön igazolt vírusfertőzések kapcsán megjegyezte: semmiféle magyarázat nincs arra, hogy a Mexikóban történt megbetegedések miért lényegesen súlyosabbak, mint az Amerikában történtek, miközben bizonyított, hogy mindkét országban ugyanaz a vírustörzs fertőz. Továbbá aggodalomra ad okot az, hogy a Mexikóban megbetegedettek többsége egészséges fiatal, tehát nem idős, kórházban lévő vagy gyerek. A feltételezett halálozási adatszám a megbetegedésekhez képest azonban csökkent - tette hozzá Falus Ferenc.

Európában a szakembereknek betegről betegre terjedésről még nincs tudomásuk, ezért a Magyarországon eddig hozott intézkedéseknél többre egyelőre nincs szükség.
Felülvizsgálták a gyógyszerkészleteket - mondta az országos tiszti főorvos. Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára ehhez hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt gyógyszermennyiséget Magyarország készletezni fogja, erre a költségvetésből lesz fedezet.

A szakállamtitkár képviselői kérdések kapcsán közölte azt is, hogy 2007-ről 2008-ra nőtt a humán influenzavírus elleni átoltottság a magyar lakosság körében, továbbá az ÁNTSZ laboratóriumai teljes kapacitással működnek.

Vojnik Mária megismételte, hogy a fertőzésveszély elkerülése érdekében eddig milyen intézkedéseket tettek. Így beszámolt arról, hogy a kormány aktualizálta a világjárvány esetére készült pandémiás tervet, és így tettek a kórházak is, valamint kedd óta ingyenesen hívható az információs zöld szám (06/80-204-217).

Az MTI úgy tudja, hogy a hőkamerákat csütörtökön reggel helyezik üzembe Ferihegyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását