2024. május 14. - Bonifác

Fidesz: Munkahelyellenes az MSZP-csomag

A Fidesz munkahelyellenesnek tartja a kormány programját, amely újabb több tízezres, százezres nagyságrendben szüntetheti meg Magyarországon az állásokat - jelentette ki Varga Mihály alelnök, az ellenzéki párt keddi elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.
2009. április 21. kedd 16:34 - HírExtra
Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint tavaly ősz óta 130 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, jelenleg 560 ezer munkanélküli van, a kedden nyilvánosságra került MSZP-csomag intézkedései pedig további munkahelyeket szüntetnek meg.

A Fidesz elnöke szerint állásokat veszélyeztet az építőiparban a lakástámogatás megszüntetése, míg az áfa és a jövedéki adó emelése miatt a gyenge fogyasztás tovább csökken, ez pedig kisebb és nagyobb cégek megszűnését idézheti elő. Szerinte az üdülési csekk és az étkezési utalvány tervezett megszüntetése is munkahelyek elvesztésével jár.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály úgy vélte, hogy ha MSZP-csomag intézkedései életbe lépnek, akkor feltételezhető, hogy a gazdasági zuhanás hat százaléknál mélyebb is lehet, valamint az államháztartási hiány mértéke is nőhet.

A magyar gazdaság olyan pályára került 2009-ben, aminek a végét egyelőre nem látjuk - fogalmazott.

Szerinte az intézkedéseknek három veszélyük van: a gazdasági zuhanás, a bevételek elmaradása és hogy ősszel megint lehet egy megszorító csomag.

A költségvetési bizottság fideszes elnöke bejelentette, hogy a testület ellenőrző albizottsága vizsgálja majd meg, mi az oka, hogy a 200-220 milliárdos megszorítást tartalmazó Gyurcsány-csomaggal szemben a Bajnai-csomag már 300-350 milliárd forinttal számol.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz elnöksége szerint brutális megszorításokból nem lesz gazdasági növekedés, a megszorítások csak a reménytelenséget növelik az emberekben, de nem segítenek átvészelni a válságot.

Mint mondta, a kedden nyilvánosságra került 54 oldalas kormányprogram szerint a reáljövedelmek jelentősen csökkennek, 7-8 százalékos visszaesés várható a lakossági fogyasztásban, a beruházások 10 százalékkal esnek vissza, és az infláció is növekszik az idén.

Az ágazati minimálbér bevezetéséről szóló tervekre Varga Mihály azt mondta: korábban volt már erre kísérlet, de szerinte a mostani minimálbérszabályozás megfelel annak a célnak, amire létrejött. A Fidesz abban érdekelt, hogy a reáljövedelmek emelkedjenek, és lehetőleg a minimálbér mértéke is nőni tudjon a jövőben - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy Fidesz a parlamentnek benyújtja majd korábbi javaslatait, például azt is, amely az alapvető élelmiszerek áfáját öt százalékra csökkentené. Szintén kérdésre leszögezte, hogy a Fidesz nem támogatja az ingatlanadó bevezetését.

Kedden került nyilvánosságra a Bajnai-kormány válságkezelő programja, amely a "Válságkezelés és bizalomerősítés" címet viseli, és több olyan intézkedést is tartalmaz, amelyek eddig csak részben vagy egyáltalán nem kerültek nyilvánosságra. Új elem például, hogy a kormány rászorultsághoz kötné az utazási kedvezményeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását