2024. május 11. - Ferenc

Újra kellene osztani a köztévé kuratóriumi helyeit?

Újraosztaná a közmédia kuratóriumi helyeit a Fidesz és a KDNP, mert szerintük az SZDSZ nem ellenzéki párt - jelentette ki Répássy Róbert és Cser-Palkovics András keddi sajtótájékoztatójukon.
2009. április 21. kedd 12:30 - HírExtra
Répássy Róbert elmondta, hogy a hétfői házbizottsági ülésen lezajlott vita után a Fidesz és a KDNP írásban is kérte Szili Katalin házelnöktől a jelölési eljárás megindítását, annak érdekében, hogy ellenzéki delegáltakkal egészüljenek ki a közszolgálati médiumok felügyelő testületei.

A Fidesz és a KDNP szerint erre azért van szükség, mert helyre kell állítani a kiegyensúlyozottságot és a törvényességet, ugyanis az MSZP-nek 2008. május 1-je, a koalíció felbomlása óta minden egyes médiakuratóriumban 50 százaléknyi szavazati joga van.

Cser-Palkovics András szerint most viszont újra összeállt a "reménytelenség koalíciója", így - mint mondta - hazugság, hogy az SZDSZ ellenzéki párt lenne.

Répássy Róbert hangsúlyozta: az SZDSZ megszavazta Bajnai Gordont miniszterelnöknek, a bizottságokban megszavazták a minisztereket is, valamint támogatják Bajnai Gordon programját, és erről megállapodást is kötöttek a miniszterelnökkel, ami nyugodtan tekinthető koalíciós szerződésnek. Szerinte tehát a joggal való visszaélés ezek után azt állítani, hogy az SZDSZ ellenzéki párt.

Mint mondta, a hétfői házbizottsági ülésen előzetesen azt javasolták, hogy ne növekedjen a kuratóriumok létszáma, hanem a szocialisták hívják vissza azokat a kurátorokat, akiket a koalíció felbomlása után delegáltak a testületekbe, azonban az MSZP erre nem volt hajlandó.

Ennek a helyzetnek az MSZP a haszonélvezője - jelentette ki a politikus, aki szerint kétszer, némely esetben háromszor annyi kurátori helye van a szocialistáknak, mint a Fidesznek.

Répássy Róbert hangsúlyozta, hogy a Fidesz minden fórumot megragad, és jogi értelemben is mindent megtesz annak érdekében, hogy helyreálljon a törvényes helyzet, az első ilyen jogi eszköz pedig a Szili Katalinnak írt levél.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szili Katalinnak az MDF-frakció megszűnése miatt már régen meg kellett volna indítania a médiakuratóriumokkal kapcsolatos jelölési eljárást, ami most már az SZDSZ miatt is indokolt. Ugyanakkor az Országgyűlés elnöke a házbizottságon már jelezte, hogy valószínűleg az alkotmányügyi és ügyrendi bizottsághoz fordul az ügyben, ami Répássy Róbert szerint egyrészt azért komolytalan, mert a testületben egymagában többségben van az MSZP, másrészt a bizottság csak a házszabályt értelmezheti, nem pedig a törvényeket.

Cser-Palkovics András arra is emlékeztetett, hogy Szili Katalin az MSZP-SZDSZ koalíció felbomlása után két héttel indította el a jelölési eljárást, míg most az MDF-frakció megszűnése után erre egy hónap sem volt elegendő. A fideszes politikus megjegyezte, hogy ez pont egybeesik azzal, hogy az MDF bejelentette, hogy Pécsen Szili Katalin támogatja a polgármester választáson.

A Fidesz helyettes szóvivője szerint emellett a kialakult helyzet közpénzeket is érint, hiszen például az MSZP és SZDSZ a Magyar Televízió kuratóriumában pár héttel ezelőtt 149 millió forintos megrendelést adott a Wallis-csoporthoz kötődő Navigátor Informatika Zrt.-nek az új székház műszaki beruházásával kapcsolatban.

Répássy Róbert arra is kitért, hogy az SZDSZ "ellenzékiségének" a parlamenti munkában is van jelentősége, hiszen az időkeretes vitáknál az SZDSZ az ellenzéki pártoknak járó időt veszi igénybe. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenzéki pártok a kormányoldalnál valamivel több szakértői támogatásra jogosultak.

Szerinte az egész ügy "politikai elegancia kérdése", ha az SZDSZ kormánypártként viselkedik, akkor ennek a jogi következményeit is viselnie kell.

Arra a kérdésre, hogy az Orbán-kormány időszaka alatt a MIÉP is támogatta a kormányt, mégsem osztották újra a kuratóriumi helyeket, Répássy Róbert azt mondta: az más helyzet volt, mert a MIÉP nem támogatta Orbán Viktor megválasztását és a kormányprogramot sem, valamint személyi kérdésekben sem egyeztettek velük. A MIÉP támogatott bizonyos törvényjavaslatokat, ilyet a Fidesz is tesz, mégsem nevezhető kormánypártnak - tette hozzá.

Az Országgyűlés honlapján található hivatalos adatok szerint 1998. június 6-án az Orbán Viktor miniszterelnököt és az általa benyújtott "Az új évezred küszöbén. Kormányprogram a polgári Magyarországért" című dokumentumot 222 igen, 119 nem szavazattal, nyolc tartózkodással fogadták el.

A kormányfő személyére és a kormányprogramra igennel szavazott 146 fideszes, 47 FKGP-s, 16 MDF-es, 12 MIÉP-es képviselő és a független Kupa Mihály. Nemmel szavazott az új miniszterelnök megválasztására és a kormányprogramra 102 MSZP-s és 17 SZDSZ-es politikus. Tartózkodott a szavazásnál hat szocialista és két liberális képviselő. A teljes névsor olvasható: http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_szav.szav_lap_egy?p_szavdatum=1998.07.06.17:30:16&p_szavkepvszav=I&p_ckl=36
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását