2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gusztos választ vár a Fidesztől Jobbik ügyben

A Jobbikkal való együttműködésről kérdezi a szombati holokauszttagadó demonstrációval kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetőjét, Navracsics Tibort Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese.
2009. április 20. hétfő 20:28 - HírExtra
Gusztos Péter hétfőn a parlamentben napirend előtt, majd délután nyílt levélben fordult Navracsics Tiborhoz azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik félkatonai szervezete, a Magyar Gárda szombaton részt vett a neonáci, holokauszttagadó rendezvényen a Várban.

Az SZDSZ-es politikus arra vár választ a Fidesz frakcióvezetőjétől, hogy helyénvalónak tartja-e, hogy pártja közös jelöltek tucatjait indította a Jobbikkal 2006-ban; elfogadhatónak tartja-e, hogy a helyi önkormányzatokban továbbra is együttműködik a Fidesz a Jobbikkal, sokszor bizottsági helyekkel meghálálva a külső támogatást; illetve készül-e ilyen együttműködésre a Fidesz az elkövetkező választásokon.

"Azt gondoljuk, ezen kérdések egyértelmű megválaszolása, az együttműködés felszámolása nemcsak a Fidesznek, hanem a magyar demokráciának is alapvető érdeke" - írta Gusztos Péter a Navracsics Tibornak címzett levelében.

A Fidesz hétfőn azt közölte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi annak tisztázására, hogyan fordulhatott elő, hogy a rendőrség feloszlatás helyett tudomásul vette és biztosította neonáci szervezetek demonstrációját.

Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közleményében azt írta, hogy a vizsgálatnak ki kell terjednie a rendészeti miniszter felelősségének tisztázására is. A fideszes politikus szerint ugyanis az MSZP és az SZDSZ a hétfői parlamenti ülésen "kétségbeesetten próbálta leplezni", hogy a kormány rendészeti minisztere és az általa felügyelt rendőrség nem tett eleget a gyülekezési törvényben rögzített kötelezettségének, és nem oszlatta fel a neonáci szervezetek demonstrációját.

Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: a témával kapcsolatban a kiadott közleményen túl nem kívánnak mást közölni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását